Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. október 14. 19:54

Közönségtalálkozó: Csehov Sirályában minden színész örömmel lubickol

Önvizsgálatra ad alkalmat rendezőnek és színésznek egyaránt a Sirály színpadra állítása. Olyan darabot igyekeztem keresni, amiben sok színésznek lehet rendkívüli feladatokat adni – mondta Barnák László, a darab rendezője a mai online közönségtalálkozón.

Hirdetés

Csehov Sirályával indul az új évad a kisszínházban.

A darabválasztást az is erősítette, hogy az elmúlt évadban a színház-pedagógiai foglalkozások keretében már létre hoztak egy Sirály című osztálytermi előadást, aminek nagy sikeres volt a diákok körében és amihez minden résztvevő kedvet kapott – tudtuk meg a rendezőtől, akinek főigazgatói kinevezése óta az Időfutár után ez a második rendezése.

A darabot éppen 125 éve írta Anton Pavlovics Csehov, így akár ez is lehetne az apropója a mostani bemutatónak.

– A Szegedi Nemzeti Színházban az elmúlt tíz évben két Csehov darabot is bemutattak, a Három nővért és Ványa bácsi is, de a Sirályt még soha nem mutatták be – mondta el a főigazgató.

Az alkotók igyekeztek mindannyiunk számára ismerőssé tenni ezt a több mint százhúsz éves történetet, aminek az lehetne a lényege, hogy minden ember nyomorult, de ebben a nyomorúságában mégis csak megpróbál boldog lenni, ezért állandóan keresi, minek is örülhetne igazán.

Ilyen lesz a darab díszlete (fotók Szabó Luca)

A négy felvonásos előadást Varsányi Anna, a színház dramaturgja a korábban ismert fordításokhoz képest sűrítette és átdogozta. Így ebben a formában a nézők most először a kisszínházi bemutatón találkozhatnak majd a Sirállyal.

Barnák László szerint az előadás társadalmi vagy szociológiai értelemben nem aktualizálták, attól lesz mégis friss, hogy reagál a megváltozott viszonyrendszereinkre.

– Igazából azért választottam ezt a darabot, mert szeretnék szembe nézni a magam vacakságaival, gyarlóságaival, meg azokkal a félelmekkel és szorongásokkal, amik bennem és talán mindannyiunkban bujkálnak. Ráadásul ez egy olyan darab, amiben minden színész képes lubickolni – mondta még a próbák kezdetén Barnák László.

Szilágyi Annamária, aki Arkagyinát, egy színésznőt alakít a darabban a pandémiás helyzet miatt fél után most lép ismét színpadra.

– Nagyon várom már, hogy ismét találkozzam a közönséggel. Ha nincs a járványhelyzet, akkor a színház valószínűleg nem is vette volna elő a Sirályt. Így egy kicsit most örülök is a pandémiának, de sajnos az 1984-ből viszont emiatt kimaradtam. Így most az egyik szemem sír, a másik pedig nevet – mondta a népszerű színésznő.

A Trepljovot játszó Medveczky Balázs nézői kérdésre válaszolva elmondta, hogy Csehov darabja annyira a szerepálmai között volt, hogy még az egyetemi felvételijére is Trepljov monológjával készült. Csehov ugyanis nagyszerű szerző, nagyon jól lehet mondani a szövegeit, és olyat tud az emberekről, amit csak nagyon kevés drámaíró.

Anton Pavlovics Csehov színművének szegedi bemutatóját október 23-án, pénteken este láthatja majd a közönség a kisszínházban.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anton Pavlovics Csehov Barnák László Kisszínház közönségtalálkozó Medveczky Balázs online Sirály Szegedi Nemzeti Színház Szilágyi Annamária
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés