Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 14. 15:17

Koronavírus: Szegeden is használhatják az eddigi leghatékonyabb magyar gyógyszert

A Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák innentől azt a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szert, amit a Richter-gyógyszergyár készít saját fejlesztése alapján.

Hirdetés

A Richter-féle antivirális szer az új koronavírus ellen eddig leginkább bevált hatóanyagot, a remdesivirt tartalmazza. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), így a szert több magyarországi egészségügyi intézményben, köztük a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák majd.

Első körben négy, orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmény – a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem –, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd a készítményt. ahhoz ugyanis, hogy széles körben alkalmazható legyen, még klinikai használati szakaszokon kell keresztülmennie. 

A szert azok a betegek kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket, és középsúlyos vagy súlyos állapot idéz elő náluk a vírusfertőzés. Az infúzióban beadandó gyógyszert kúraszerűen kell alkalmazni, a kúra 5–10 napig tart, csak egészségügyi intézményekben adható, patikákban nem vásárolható meg.

A Szegedi Tudományegyetem azt közölte, Az új koronavírus elleni védekezésre irányuló kutatások során óriási eredménynek számít a remdesivir nevű hatóanyagból készült készítmény. Nemzetközi kutatási adatok szerint a hatóanyagnak köszönhetően akár felére is csökkenthető a halálozás kockázata, ami igen jelentős eredmény.

A remdesivir – amiről még a járvány első szakaszában a szeged.hu is írt, mint a koronavírus ellen hatásosnak tűnő hatóanyag– nem az egyetlen ígéretes szer, amit a szegedi klinikán használnak: korábban bejelentették, hogy először Szegeden alkalmazzák a favirpiravirt szükséges esetekben

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyógyszer járvány járványkezelés koronavírus Remdesivir Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés