Hirdetés
Szegeden 2020. október 14. 13:51

Hét hónap kényszerszünet után koncerteztek a szegedi szimfonikusok

Egy koncertévad nyitása mindig ünnep és megkülönböztetett pillanat, ám hatványozottan így van, ha a koronavírus miatt hosszúra nyúlt szünet után áll újra színpadra a zenekar. Kedden este ez történt. Végre.

Hirdetés
Hirdetés

Évadnyitó koncertet adott a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely Pál Tamás vezényletével két Brahms művet, a Kettős versenyt és a II. szimfóniát adta elő. A hangverseny előtt Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója mondott rövid beszédet szép számú közönség előtt.

Minden kezdet nehéz, ez most különösen – fogalmazott Gyüdi Sándor, aki elmondta, hogy a járványhelyzet miatt hozott korlátozó intézkedések miatt hét hónapja nem koncertezett a zenekar, és nem hallhatott hangversenyt az itteni közönség.

Hagyomány, hogy az évadzárón adják át a zenekar egy-egy tagjának az Év Zenésze kitüntető címet, de az elmúlt évad úgy fejeződött be, hogy annak lezárása sem történt meg – utalt vissza az előzményekre a zenekar igazgatója.

A szükség ezúttal úgy bontott törtvényt, hogy az évadnyitó koncerten Gyüdi Sándor, Kozma József önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke, valamint a Filharmónia szegedi vezetője, a helyi zenekar korábbi tagja, Pesti Ágota adta át Bödör Imre nagybőgősnek a kitüntető címet.

A varázslat innen folytatódott, Brahms két művét játszották el a szegedi szimfonikusok Pál Tamás dirigálása mellett. A Kettősverseny két szólistája Kosztándi István hegedűművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmestere és Karasszon Eszter gordonkaművész volt.

A koncert második darabja a német zeneszerző egyik legkülönlegesebb műve, az 1876-ban írt és bemutatott II. szimfónia volt, amelyet a zeneirodalom a „legnapfényesebb”, legderűsebb, Mozart szellemét megidéző Brahms szimfóniának tart. Óriási tapsot kapott a produkció kedden este a Nemzeti Színház nagytermében.

A szegedi koncertprogram a hosszú szünet után most szoros lesz, mert hétfőn, október 19-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégszerepel a színházban, amely Rajna Martin dirigálása mellett Farkas Ferenc, Balassa Sándor és Dohnányi műveket ad elő.

Ezt követően október 27-én Beethoven-esttel készül a szegedi zenekar, amelyet ismét Pál Tamás vezényel. Az 1956-os forradalomra is emlékezve felhangzik az Egmont-nyitány, mellette a IV. zongoraverseny Krausz Adrienne játéka mellett, valamint Beethoven V. (Sors) szimfóniája.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 díj díjátadó Gyüdi Sándor koncert Ludwig van Beethoven Mozart Pál Tamás Szegedi Szimfonikus Zenekar Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés