Színes 2020. október 14. 13:33 Forrás: Szeged Televízió

Miért és miért éppen őket listázta a kínai cég? Kis túlzással: csak

Mindannyian nyilván vagyunk tartva, sőt az igazán veszélyes adatok a technológiai óriásoknál nyilvántartott metaadataink. Keleti Arthur szakértő szerint akkor érezhetjük igazán kényelmetlenül magukat, ha a nem nyilvános adatainkat lopják el, és azok jelennek meg egy ilyen listában.

A Telex írta meg, hogy egy kínai cég sok millió adatot tartalmazó listája lett nyilvános, amelyen számos magyar politikus, közszereplő, sőt egykori közszereplő, valamint hozzátartozóik adatai szerepel. Így van rajta a listán Botka László polgármesternek a felesége is. A Szeged Televízió megkérdezett az esettel kapcsolatosan egy kiberbiztonsági szakértőt. Keleti Arthur az Informatikai Biztonság Alapítója megerősítette,

„ennek az adatbázisnak az alapja egy nyílt forrásból történt információgyűjtés volt, tudtommal kétmillió fölötti rekordszám lehetett benne, de csak pár százezret tudtak csak a kutatók visszaállítani. Tehát nem tudjuk igazából, összesen hányan voltak benne, kik lehettek benne. Viszont abból az adatmennyiségből, ami rendelkezésre áll, az látható, hogy az egészet kiegészítették még olyan információkkal, amelyek segítettek abban, hogy az adatokat egymáshoz kössék:
– ki, kinek a kicsodája,
– büntetett előéletű-e esetleg.”

Keleti arról is beszélt elképzelhetetlen, hogy ezt csak úgy „buliból” rakták össze:

– Hogy az adatbázis mennyire lehet ártalmas, az jó kérdés. Azt gondolom, egy teljesen természetes folyamat ez: amikor a hírszerzés, a titkosszolgálatok, a katonaság adatokat próbálnak összeszedni, amikor az adatbrókerek dollárszázmilliókat keresnek az embereknek a sokkal-sokkal cifrább adataival, akkor én nem tartok meglepőnek egy ilyen esetet. Inkább az a meglepetés, hogy most beleláthattunk egy kicsit ebbe az egészbe. Maga a cég, amely összegyűjtötte az adatokat valószínűleg beszállító lehet valamelyik hírszerzésnek, vagy éppen, hogy most akar az lenni, esetleg pont most tették ki valahonnan. Lehet, nem is élesben használták az adatokat, demonstrálni akarták a képességeiket. Biztos, hogy nem szórakozásból csinálták ezt, céljuk volt vele, ez egyértelmű. Azt tartjuk a legvalószínűbbnek, hogy ez a cég összeszedett mindent, amit tudott, és előkészítette az adatokat „fogyasztásra”. Ez persze nem jó hír a politikusoknak, a közszereplőknek, hogy ezek a nyilvános adatok így egyben látszódnak.

A kiberbiztonsági szakértő azt is elmondta,

„az is biztos, hogy mindenki rajta van valamilyen listán, képtelenség, hogy ne tartsanak nyilván mindenkit. Nagyon sok adatszivárgásról nem is tudunk, arról nem beszélve, hogy a komoly adatszivárgások mögött nem nyilvános adatok vannak. Ezeknek az adatoknak a mindenkori védelme az elsődleges. A rokoni, ismerősi adatokkal a nagy technológiai óriások is rendelkeznek, ezek a metaadatok nyilván vannak tartva ezeknél a cégeknél is.”

Videónk is van, nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adathalászat kiberbűnözők kibertámadás Kína Szeged Televízió