Hirdetés
Túl a városon 2020. október 14. 09:15

Koronavírus: ezer fölött az elhunytak száma Magyarországon

Elhunyt huszonhét beteg, és újabb 920 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

Hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: 40 ezer 782-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1023-ra emelkedett, 12 ezer 164-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 27 ezer 595. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 44 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. Az új, dinamikus adatszolgáltatás adatai szerint 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 23 ezer 815-en vannak, a mintavételek száma 850 ezer 878-ra nőtt.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

A kormány a védelmi intézkedések meghatározásánál a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszi.

Felhívták a figyelmet arra, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban. Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.

Közölték azt is, hogy a kormány – az egészségügyi védekezés fenntartása mellett – további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken dolgozik.

„Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog” – írták.

Közölték azt is, az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az operatív törzs jelenleg 39 óvodában és 20 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 165 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Csongrád-Csanád megye: 69 új esetet azonosítottak, így 1770-re emelkedett a fertőzöttek száma.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás koronavírus pandémia statisztika világjárvány