Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 14. 07:10 Forrás: 444.hu

Bekeményített a hatalom SZFE ügyben

Zsarolja és fenyegeti a hallgatókat és az oktatókat az egyetem új vezetése.

Hirdetés

Kedden lekapcsolta az egyetem új vezetése az internetet az SZFE Vas és Szentkriály utcai épületeiben. A lépést éppen akkorra időzítették, amikor a demonstráló diákok online fórumot tartottak volna. Ezzel azonban leginkább a hagyományos internet hozzáférésüket elvesztő kollégisták kerültek nehéz helyzetbe - a fórumot a hallgatók egész egyszerűen a saját mobilnetük segítségével közvetítették.

A döntés egyébként nem érte váratlanul a tiltakozókat. Az új vezetés keddi közleményében előre jelezte, hogy mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által bejelentett tanköztársaság nevű oktatási modellt  befejezettnek tekintik, ezért „annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem” biztosítják.

Sőt, mint írják, minden munkavállalót és hallgatót levélben keres meg az egyetemvezetés a következő napokban, „hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról”.

Az internet lekapcsolásánál súlyosabb lépésként értékelhető az is, hogy kedden Szarka Gábor kancellár minden együttműködést megtiltott a munkavállalóknak az egyetemfoglalókkal.

A tiltás ellenére együttműködő alkalmazottak „munkajogi felelősséggel tartoznak”.

Az egyetem élére kinvezett gépesített lövész egyben a munkavégzési és oktatási helyszínek munkaidőn, illetve oktatási tevékenységen túli zárását is, az egyetem épületeiben pedig megtiltotta a kép- és hangrögzítő eszközök használatát. 

Az SZFE kinevezett oktatói és szerződéses osztályfőnökei levélben válaszoltak az újabb intézkedésekre, ami szerint nem hátrálnak és továbbra is követelik az egyetemi autonómia visszaállítását.

"Az új vezetés közleményében azt is hangoztatja, hogy kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Ennek ellenkezője az igaz: nem tud kiállni az Alaptörvény X. cikkelyében rögzített értékei mellett, hiszen a Kuratórium elnöke által – a szenátussal való egyeztetés nélkül – aláírt alapdokumentumok az egyetemi autonómiát lényegében megszüntetik. Felhívjuk a Kuratórium figyelmét, hogy a két rektorhelyettes jogsértően van kinevezve, a fenntartó még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhet ki, erről az Nftv világosan rendelkezik." - írják.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szarka Gábor Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozás tüntetés Vidnyánszky Attila
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés