Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 14. 06:37

Három tanár halt meg eddig koronavírusban

Egyre többet tudunk meg a járvány iskolai terjedéséről és eddig nem túl bíztató a helyzet. Több és jobb járványügyi intézkedést várnak a tanárok.

Hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) budapesti szervezete a Facebook oldalán számolt be róla, hogy eddig három olyan tanárról tudnak, akik biztosan koronavírus-fertőzés következtében haltak meg. A 24.hu azt is kiderítette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, illetve Budapesten történtek az esetek.

A PSZ bejegyzése szerint a kormánytól hiába vártak segítséget:

"Kértük, hogy a pedagógusokat teszteljék, a krónikus betegségben szenvedő, illetve idős kollégákat mentesítsék a munkavégzés alól. Erre is „nem” volt a válasz. Úgy tűnik, hogy az oktatásban dolgozók feláldozhatók."

Korábban már írtunk róla, hogy számos hiányosság tapasztalható az iskolai járványkezelésben, de a kormány eddig nem igazán vette tudomásul, mekkora veszély leselkedik a tanárokra:

  • A PSZ felmérése szerint a tanárok 74%-a veszélyben érzi magát és elégtelennek tartja a kormány által bevezetett védekező intézkedéseket.
  • Az iskolai megbetegedéseket felületesen, vagy egyáltalán nem vizsgálták ki, a kontaktkutatásba nem vonnak be minden érintettet. Az egyik koronavírusban elhunyt tanár csak azután került be a hivatalos statisztikába. hogy a sajtó felhívta rá az Operatív Törzs figyelmét.
  • Olyan sok a veszélyeztetett korú, vagy krónikus beteg pedagógus, hogy nem lehet őket pótolni, ha lebetegednek, teljes intézmények válnak majd működésképtelenné.
  • Aki mégis megbetegszik, annak még Kásler Miklós ígérete ellenére sem jár a 100%-os táppénz, hiányzik a jogszabályi háttér. Azok is csak 60%-ot kapnak, akik tanítás közben, a munkahelyükön kapták el a vírust.

Mindezek ellenére Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára egyelőre csak azt hajtogatja, hogy az iskolákban korábban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a koronavírus elleni védekezéshez.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alsóvárosi Általános Iskola EMMI Kásler Miklós koronavírus koronavírus-teszt lázmérés Maruzsa Zoltán oktatás Pedagógusok Szakszervezete
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés