Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 13. 09:11

Szeged és Toledo: harminc éve testvérek a városok

Képriport
Szegeden sokan tudják, hogy ha a Toledo nevet hallják, nem feltétlenül a spanyol városra kell gondolni, hanem egy másikra, amely az Egyesült Államokban található, Szeged testvérvárosára. Harminc éve köttetett a szövetség.

Hirdetés

Immár harminc éve testvérvárosa Szegednek az Ohio államban található Toledo. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget hétfőn este az Agorában, ahol Tóth Károly, a Toledói Barátok Egyesület elnöke úgy fogalmazott: egy egyik szemünk sír, a másik nevet. Eredetileg úgy tervezték, hogy az egyesült államokbeli városból érkező küldöttséggel együtt ünneplik meg a testvérvárosi kapcsolat létrejöttének évfordulóját, a koronavírus-járvány miatt azonban ez meghiúsult. Ám annak nem volt akadálya, hogy az internet segítségével a tengerentúli vendégek bekapcsolódjanak a szegedi ünnepségbe.

Így, ha virtuálisan is, de jelen volt Bálint Erzsébet, a toledói magyar közösség egyik meghatározó alakja, aki harminc éve egyik kezdeményezője és motorja volt a testvérvárosi megállapodás tető alá hozásának.

Az ünnepségen felolvasták Botka László polgármester köszöntőlevelét, aki nem kizárólag a kiváló testvérvárosi kapcsolatokról szólt elismerőleg, hanem hozzátette: az elmúlt három évtizedben diákok, tanárok, oktatók és népművészek sokasága jutott el Toledóba. Mindez azt is jelzi, hogy valódi tartalommal töltötték meg a testvérvárosi megállapodást.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját

Szeged polgármestere arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokból érkező adományoknak köszönhetően 1992 óta karácsonykor a rászoruló gyerekek ajándékokat vehetnek át Szegeden.

Ünnepi beszédében Tóth Károly elmondta, hogy harminc éve bölcs és jó döntés volt a testvérvárosi megállapodás megkötése, amelynek megszületésében jelentős szerepet vállalt a hétfői ünnepségen is részt vevő nyugalmazott Szeged-Csanádi megyéspüspök, Gyulai Endre.

Ugyancsak kiemelkedő érdemei voltak a kapcsolatok fejlesztésében Ványai Éva egykori alpolgármesternek, aki az első szabadon választott polgármester, Lippai Pál vezetésével induló önkormányzatnak volt a második embere. Az ünnepségen jelen lévő Ványai Évának Lippai Pál is megköszönte munkáját. A volt polgármester köszöntőlevelét szintén felolvasták az ünnepségen.

Ebben egyebek mellett Lippai Pál emlékeztetett rá, hogy a testvérvárosi kapcsolat létrejöttében Toledo volt a kezdeményező, ami azért sem meglepő, mert a kapcsolatfelvétel a szegedi önkormányzat megalakulásának idejére esett. Óriási feladatok álltak akkor (is) a városvezetés előtt – hangzott el.

Toledo és Szeged bár messze fekszenek egymástól, sok mindenben hasonlítanak egymásra.

  • Mindkét várost folyót szeli át, az Ohio Államban található várost a Maumee.
  • Mindkét városban neves egyetem működik.

A két ország méretbeli különbségeiből is következik, hogy bár Toledo az 57. legnagyobb városa az Egyesült Államoknak, lakóinak száma megközelíti a 300 ezret, az üvegipar egyik ottani fellegvárának számít.

Toledónak a térségünkben olyan testvérvárosai találhatóak, mint Lengyelországban Poznań vagy Bosznia-Hercegovinában Banja Luka. De ha a városnevek azonosságának témájánál szeretnék maradni, akkor ide kívánkozik, hogy London is testvérvárosa Toledónak. De ez a London, nem „az a London”, hanem Kanada egyik legdélibb városa, 400 ezer lakosú települése, Ontario államban.

Úgy tűnik, csak Szegedből nincs kettő.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szent-Györgyi Albert Agóra Toledo Tóth Károly Toledói Barátok Egyesület
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés