Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Vas utcai fiúk és lányok elhozták Szegedre a repülő osztályt: a kisszínházban vizsgáztak a színművészetis diákok
Művház 2020. október 13. 06:39

A Vas utcai fiúk és lányok elhozták Szegedre a repülő osztályt: a kisszínházban vizsgáztak a színművészetis diákok

Képriport
A legendás tanár-rendező, Zsámbéki Gábor végzős osztálya hétfőn este a kisszínházban egy vizsgaelőadással vitte színpadra mindazt, ami velük történt az egyetemi éveik alatt. Az egymásba fűzött etűdöknek különös aktualitást adott az egyetemfoglalás.

Hirdetés

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem erőszakos bedarálása után a színművészeti tanárainak többsége – köztük Zsámbéki Gábor is – felmondtak. Az utolsó osztálya hétfőn este Szegedre is elhozta a Ha átléped a küszöbünk című vizsgaelőadását.

A darab története ott kezdődik, hogy másnap az új kuratórium átveszi az iskola irányítását, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahogy eddig ismertük, megszűnik létezni.

Fullajtár Andrea és Zsámbéki Gábor osztálya a Tárnoki Márk által rendezett vizsgadarab segítségével, egymásba fűzött helyzetgyakorlatokkal igyekezett felidézni a hallgatói életet, majd azt a különleges helyzetet, amikor el akarták venni a diákoktól az egyetemüket.

A közel kétórás előadásnak nincs jól követhető, kronologikusan felépített története, jobb és kevésbé jobb jelenetek követik egymást a közreműködők improvizációi alapján, miközben a diákok önmagukat igyekeznek adni.

Azt boncolgatják a színpadon, hogy hogyan és miért akartak színészek lenni, hogyan hatott rájuk az elmúlt, közösen megélt öt év. A sok zenével fűszerezett produkció az összetartozás élményből született. Szerzői maguk a Zsámbéki Gábor, Fullajtár Andrea, Tárnoki Márk vezette osztály színészhallgatói.

Aki nem értett minden jelenetet, az is jól szórakozhatott a vizsgaelőadáson. A nyitóképre vagy ide kattintva megnézheti Szabó Luca fotóit

Egy ilyen vizsgaelőadás óhatatlanul is egy kicsit mindig belterjes. Most is akad a jelenetek között olyan, amit csak egy szűk kör érthet, de mindezt sok humorral és öniróniával vitték színpadra, így az is jól szórakozhatott, akinél nem esett le a tantusz.

A darab végén felszáll a negyvenhatos tanterem a Vas utca fölé, hogy végképp ne lehessen elfoglalni.

– Azonnal szálljon le az osztály a neki kijelölt leszállópályára. A MOME se repült, a Corvinus meg végképp nem. Nem akarunk vitát, párbeszédet meg végképp nem! – kiabálja be a nézőtérről a hatalmat megtestesítő két fehér inges színinövendék.

De akkor már késő, a tanterem és vele az egész osztály már a saját útján repül. A narancs fölé, amely szinte végig az egyik főszereplője a darabnak, és amelyet az osztály egyik tagja, maga sem tudja hogyan, de végül mégis meghámoz és éhségét csillapítandó elfogyaszt. Azt teszi vele, amire való.
Azután megérkezik a mára szinte himnusszá vált dal is, ami végül az egész előadást lezárja:

Ej a titkos egyetem: Ej! A titkos egyetem, titkosan kezdődik! Ej! A titkos egyetem, titkosan kezdődik! Mégis, utoljára kivilágosodik.”

Akik végigülték a közel kétórás produkciót, azt kapták, ami várható volt: egy vizsgaelődást. Se többet, se kevesebbet.

A vastaps azért kijárt végén.

Kirepültek

Játszották:
Gloviczki Bernát, Jeney Luca Viktória, Kádár Kinga, Kanyó Kata, Katona Péter Dániel, Koós Boglárka, Kuttner Bálint, László Gáspár, Lelkes Botond, Mechle Christian, Mosolygó Sára, Pásztor Dániel, Szécsi Bence, Tóth Balázs, Ujvári Bors.

Osztályvezető tanárok: Zsámbéki Gábor, Fullajtár Andrea, Tárnoki Márk

Rendezte: Tárnoki Márk

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: freeSZFE Kisszínház Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadás Zsámbéki Gábor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés