Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nem hagyta szó nélkül a Szegedi Törvényszék a Pesti Srácok és Szabó Bálint vádaskodásait
Szegeden 2020. október 12. 17:43

Nem hagyta szó nélkül a Szegedi Törvényszék a Pesti Srácok és Szabó Bálint vádaskodásait

Pontról pontra megcáfolták Szabó Bálint és a kormánypropaganda állításait.

Hirdetés

Az önkormányzati képviselő az utóbbi időben elsősorban az ellene folyó eljárások és az ellene alkalmazott rendőri intézkedések miatt szerepel a nyilvánosságban. Utoljára kedvenc helyszínén, a szegedi bíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatót arról, hogy szerinte milyen politikai támadásoknak volt kitéve.

Mára már a Szabó Bálint féle performanszok elengedhetetlen kellékévé vált a menetrendszerűen érkező Pesti Srácok-cikk, ami rendszerint képviselő álláspontját visszhangozza. Mivel ő és a kormány kedvenc propagandalapja is folyamatosan jogszerűtlen intézkedéseket emlegettek, a Szegedi Törvényszék úgy tűnik elérkezettnek látta az időt, hogy érdemben is reagáljon a vádaskodásra.

Röviden a lényeg:

  • Nem igaz, hogy jogszerűtlenül intézkedtek volna ellene. Szabó Bálint a törvényi rendelkezéseknek megfelelően lett előállítva, miután több alkalommal sem ment el a tárgyalásokra, illetve azokról engedély nélkül távozott.
  • Nem igaz, hogy vele szemben elfogultságot jelentő bírók utalták volna az ügyét Hódmezővásárhelyre. Az ennek alátámasztására bemutatott dokumentumok ugyanis több mint egy évvel a határozat meghozatala után születtek.

Érdemes felidézni, hogy a szegedi bírók, közöttük Nóvé Ágnes, azt követően jelentették elfogultságukat, hogy Szabó és a Pesti Srácok szabályos lejárató kampányt indított ellenük.

A Szegedi Törvényszék sajtóközleményét teljes terjedelmében közöljük:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A pestisracok.hu online felületen 2020. október 09. napján „Példátlan bírósági túlkapás: tizenhat órára börtönbe zárták a szegedi képviselőt!” (https://pestisracok.hu/peldatlan-birosagi-tulkapas-tizenhat-orara-bortonbe-zartak-a-szegedi-kepviselot/), valamint a pestisracok.hu online felületen 2020. október 10. napján „Nyomozás indulhat a szegedi bírák ellen – Feljelentés már van (videó)” (https://pestisracok.hu/mozas-indulhat-szegedi-birak-ellen-feljelentes-mar-van-video/) megjelent cikkek kapcsán és a dr. Szabó Bálint 2020. október 9. napján tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakkal összefüggésben az alábbiakat közöljük:

1. A Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon a vádlottal szemben két ügy van folyamatban, melyek közül az egyik 2018. június 18. napján, míg a másik 2020. június 9. napján indult. Az ügyekben kitűzött tárgyalásokon a vádlott több alkalommal, szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, magát a távolmaradás törvényes következményei alól előzetesen nem mentette ki, és utólag sem igazolta távolmaradását.

2. A bíróság ezért 2020. szeptember 28. napján a két külön ügyben tartandó tárgyalásra a vádlottat – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – rendőri elővezetéssel idézte. A vádlott ezt követően a tárgyalásokon megjelent, azonban az érdemi tárgyalás megkezdése előtt az eljáró bíró engedélye nélkül, és figyelmeztetése ellenére a tárgyalásokról és egyúttal a bíróság épületéből is távozott.

3. A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 119. § (1) bekezdés b) pontja alapján a bíróság szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény esetén a terhelt őrizetének elrendelése érdekében elfogatóparancsot bocsáthat ki, ha a terhelt tényleges tartózkodási helye ismert, azonban a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedésekkel elérni kívánt célok biztosítása érdekében elfogása és őrizete indokolt. Mivel a vádlott a tárgyalásokon korábban nem jelent meg, a 2020. szeptember 28. napján tartott tárgyalásokról pedig engedély nélkül távozott az elfogatóparancs kibocsátása – a fokozatosság elvét betartva – jogszerű volt, annak érdekében, hogy a vádlott tárgyaláson való jelenléte biztosított legyen.

4. A 2018. június 18. napján indult eljárásban bejelentett elfogultság ügyében – a döntés időpontjában – hatályos ügyelosztási rend alapján a Szegedi Törvényszék 3.Bf. tanácsa járt el. A tanács tagjainak személyét is az ügyelosztási rend határozta meg.

5. Az elfogultság tárgyában a Szegedi Törvényszék 3.Bf. tanácsa 2019. február 22. napján kelt határozatában a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság büntető ügyszakban eljáró bíráinak kizárását megtagadta. Ezen döntés meghozatalának időpontjában a tanács egyetlen tagja sem jelentett elfogultságot.

6. Valótlan állítás, hogy „Nóvé Ágnes korábban már saját magát is elfogultnak érezte Szabó-ügyben”. Mint az a cikkhez csatolt dokumentumból is látszik az elfogultsági nyilatkozat megtételére egy évvel később (2020-ban) került sor.

7. Figyelemmel arra, hogy a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság büntető ügyszakos bíráinak kizárását a Szegedi Törvényszék a 3.Bkk.199/2019/2. számú határozatával megtagadta, a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság bírája jogszerűen járt el, így az ügyben elnöki intézkedést igénylő jogsértés nem történt.

8. Visszautasítunk minden, a Szegedi Törvényszék bíráit bűncselekmény elkövetésével vádoló kijelentést.


Szeged, 2020. október 12. napján

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hódmezővásárhelyi Járásbíróság Szabó Bálint Szegedi Járásbíróság Szegedi Törvényszék bíróság Pesti Srácok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés