Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 12. 16:15

Akkor tisztázzuk, mi történt vasárnap Borsod megyében! – Gáti Péter jegyzete

Öt kérdés és öt válasz a vasárnapi időközi választásról.

Hirdetés

Most akkor kudarcot vallott az ellenzéki összefogás?

Vasárnap este 90 százalékos feldolgozottságnál még lehetett izgulni a tv előtt azon, ki fog nyerni. 2018-ban a Fidesz felmosta a padlót az ellenzékkel, ehhez képest most hajszálon múlott az eredmény. Az összefogás ráadásul már bevált a dunaújvárosi időközin és az önkormányzati választásokon is, kár lenne temetni. Ha valamit tanulhatunk a tiszaújvárosi eseményekből az az, hogy az összefogás működik, de nem fogja önmagában megváltani a világot.

Azért nyert a Fidesz, mert rossz volt az ellenzéki jelölt?

Utólag mindenki nagyon okos, de valójában senki sem tudja erre a választ. Tény, hogy a korábbi antiszemita kijelentései miatt Bíró Lászlót sikeresen kritizálta a kormánysajtó, de azt nem tudjuk, ki lett volna helyette az ideális jelölt. Épp azért van szükség előválasztásra, mert akkor ez időben kiderül és utólag sem kell azon civakodni, hogy a elrontották-e a pártok a jelöltállítást.

A Fidesz krumplin vette a mandátumot?

Ha a kormány a feneketlen pénztárcájával csak ilyen szoros eredményt tudott venni magának, az igazából nem is rossz hír ellenzéknek. A gusztustalan, szavazatvásárlásnak tűnő taktikáknál azonban sokkal nagyobb problémák is voltak. A közmédia szándékosan csak a kormány jelöltjéről tudósít, a Fidesz pedig azzal fenyegeti az embereket, nem kapnak a települések fejlesztési pénzt, ha ellenzéki képviselőt választanak. Ezek sokkal súlyosabb problémák, több múlik majd rajtuk 2022-ben, mint a krumpli és a tűzifa árfolyamán.

Azért veszített az ellenzék, mert mindenféle ismeretlen pártok is indítottak jelöltet?

A másik három jelölt alig kapott szavazatot, annyit biztosan nem, amennyivel az ellenzék nyerni tudott volna. Ami kamupárt ügyben sokkal érdekesebb, az az, hogy miközben a Mi Hazánk Mozgalom az utóbbi időben kifejezetten aktív volt, bőszen darálgatták a mesekönyveket meg ragasztgatták boltokra a matricáikat, addig ezen a választáson elfelejtettek indulni. Úgy tűnik, nem akarták veszélyeztetni a Fidesz győzelmét.

Akkor miért nem sikerült?

Leginkább azért, mert az emberek otthon maradtak. Ez pedig az ellenzék felelőssége is, hiszen az ő feladatuk elrángatni minden épkézláb támogatójukat az urnákhoz. Körülbelül 10 ezer ellenzéki választó egyszerűen nem szavazott vasárnap, ennek pedig nagyobb a jelentősége, mint a krumpliosztásnak.

Mégis van, ami bizakodásra ad okot. Ha az összefogás csak ugyanezt az eredményt tudná hozni 2022-ben, akkor nem lenne többé kétharmad, ha ennél csak egy kicsit is jobban szerepelnek, Orbán Viktor megbukik. Szóval egyáltalán nem úgy néz ki, hogy bármelyik fél nyugodtan hátradőlhet: Még csak most jön a neheze!

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bíró László Fidesz időközi választás KDNP Koncz Zsófia Országgyűlés parlament Tiszaújváros
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés