Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ha eddig nem fertőtlenítette a mobilját, akkor mostantól fogja: huszonnyolc napig is fertőző maradhat rajta a koronavírus!
Túl a városon 2020. október 11. 20:05 Forrás: MTI

Ha eddig nem fertőtlenítette a mobilját, akkor mostantól fogja: huszonnyolc napig is fertőző maradhat rajta a koronavírus!

De nemcsak ezen! Bankkártyázzon és felejtse el a rozsdamentes acélt is egy időre! Ha eddig még nem tette meg.

Hirdetés

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatói úgy vélik, hogy az elsősorban az emberek köhögése, tüsszentése, vagy beszéde nyomán terjedő vírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad felületeken. Korábbi laboratóriumi kutatások még arról számoltak be, hogy a koronavírus két-három napig marad életképes bankjegyeken és üvegen és mintegy hat napig műanyagon vagy rozsdamentes acélon.

De az ausztrál tudósok friss tanulmány már arról számol be, hogy míg az influenzavírus tizenhét napig képes életben maradni 20 Celsius-fokon, azaz szobahőmérsékleten sima felületeken, például a mobiltelefonok kijelzőin, vagy papírpénzen, addig az új koronavírus „rendkívül erőteljes”, huszonnyolc napig életképes lehet ugyanilyen körülmények között.

„A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, és jobban megvédjük az embereket” – idézte Larry Marshallt, a CSIRO vezérigazgatóját a BBC News.

A kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 Celsius-fokon 24 órán belül elveszti fertőzőképességét bizonyos felületeken.

A kutatók közölték, hogy a SARS-Cov-2-vírus azon képessége, hogy életben marad rozsdamentes acélon hűvösebb körülények között, megmagyarázhatja a tömeges megbetegedés kitörését húsüzemekben, hideg tárolólétesítményekben. Világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban. Korábban feltételezték a kutatók azt is, hogy a dolgozók egymáshoz való közelsége, a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatt az egymás közötti kiabálás szükségessége okozza a tömeges fertőzést ezeken a munkahelyeken.

Az ausztrál kutatók közötték tovább, hogy vizsgálatuk alátámasztotta azt a korábbi kutatást, hogy a vírus képes életben maradni friss vagy fagyasztott élelmiszeren.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fertőtlenítés járvány koronavírus mobiltelefon pandémia világjárvány