Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 11. 12:22 Forrás: Szegedi Tükör

Szőnyeg alatt – Cservenák Zoltán jegyzete


Hirdetés

Azt írta Ceglédi Zoltán a Szegedi Tükör szeptember 26-i számában, hogy az EMMI egy mozgásképtelenre dagadt közigazgatási Jabba (aki egy túlméretezett, hatalmas féregszerű gengsztervezér a Csillagok háborújából), amelyet fel kellene darabolni különálló egészségügyi, oktatási és kulturális minisztériumra.

Legalább.

Én egy kicsit továbbmennék a gondolatsoron: nem fog a rezsim feldarabolni semmit sem. Merthogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az nem is annyira Jabba, hanem inkább egy hatalmas szőnyeg, ami alá remekül be lehet söpörni a „koszt”.

Jó, legyünk egy kicsit kifinomultabbak: az EMMI egy süllyesztő, ahová a miniszterelnök úr eldughatja a tönkrement cuccait, amiket mégsem dobhat ki, mert felelősségteljes használatra kapta ettől-attól, igaz, megjavítani sem tudja, és ezek a cuccok valamennyire mégiscsak piszkálják a lelkét olykor.

Kicsit olyan ez, mint Schrödinger macskája.

Tíz év után lassan illene belenézni a süllyesztőbe, ahol csupa időigényes, foglalkozós, de alapvetően értékes és fontos dolog lapul az oktatás, az egészségügy és a kultúra területéről. Olyanok, mint a nehézkes háziorvosi ellátás, a kiöregedő doktorok, a fiatal egészségügyi dolgozók hiánya, a megalázóan alacsony pedagógusbérek, a jogfosztott kulturális dolgozók, az elbarmolt Nemzeti Alaptanterv, a szánalmasan kezelt Színművészeti-ügy és az elbaltázott járványügyi intézkedések következményei. Ezeket meg lehetne, meg kellene ragasztani, elképzelhető, hogy csak egy ellenállást kellene kicserélni bennük, itt-ott forrasztani rajtuk. Igaz, az is lehet, hogy kisebb vagyont kellene költeni némelyikre, egyiket-másikat teljesen újjá kellene építeni, ezért kellemetlen a jelenlétük, mert munkára hívnak. Az ember nem tudja tőlük nyugodtan megnézni a Felcsút–Mezőkövesd meccset sem. Ezért aztán ezeknek a dolgoknak jó helyük van a süllyesztőben.

Értik már mire való az Emberi Erőforrások Látszatminisztériuma? Értik már, miért Kásler Miklós a látszatminiszter?

Ugyanarra jó ez az egész, mint a gyerekek Benny Hill Show-ba illő lázmérőzése az iskolakapuban. Sapka nélkül 35,2, sapkával 35,7, miközben 37,8 alatt nem küldenek haza senkit. Látszatintézkedés, a szokásos megnyugtatása a szokásos rajongóknak. A kormánypropaganda büszkén harsogja nekik: „Magyarországon stagnálnak a fertőzésszámok. Európa legjobban védekező országai közé tartozunk.” Már majdnem akkora elánnal írják a győzelmi jelentést, mint tavasszal. Eközben még mindig ömlenek a hírek azokról az esetekről, ahol egyértelmű kontaktokat nem teszteltek, ahol 5–7–10 nappal később teszteltek le fertőzött személyekkel érintkezőket. Mismásolnak a lélegeztetőgépekhez valóban értő szakszemélyzet létszámáról, betanításról hablatyolnak, miközben a szakma finoman jelzi, jelezné, hogy ez egy szakma, nem lehet csak úgy gyorstalpalón megtanulni, és ebben a pillanatban 2000 főnél nincs több szakember erre a feladatra az országban. Már ha nem fojtják a szakmába a szót.

Jakab Ferenc pécsi virológus, aki egyébként a kormány koronavírus-kutatócsoportjának vezetője, tehát nem egy külsős okostojás, a minap azt mondta: „gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe”, az ország lassan kimeríti egészségügyi kapacitásait.

Azt is hozzátette, hogy Magyarország a harmadik a súlyosan veszélyeztetett országok között Európában. Ehhez képest a kormányzati kommunikáció napi szinten beszél sikerekről. Mi evvel a gond? Az, hogy a Fidesz-kormány fent is idézett győzelmi jelentései miatt még mindig sokan elbagatellizálják a járványt, ami nem is csoda, hiszen szakadék tátong a központi kommunikáció és a valóság között.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cservenák Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI Fidesz járvány jegyzet Kásler Miklós koronavírus pandémia Szegedi Tükör vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés