Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Röst Gergely a koronavírus elleni védőoltásról: Nem áll majd rendelkezésre mindenkinek a vakcina, a készletek korlátozottak lesznek
Túl a városon 2020. október 11. 09:46 Forrás: Inforádió

Röst Gergely a koronavírus elleni védőoltásról: Nem áll majd rendelkezésre mindenkinek a vakcina, a készletek korlátozottak lesznek

A Szegedi Tudományegyetem matematikusa Oroszi Beatrix orvos-epidemiológussal, a Semmelweis Egyetem munkatársával volt az InfoRádió Aréna című műsorában vendég.

Hirdetés

Úton vagyok a nyájimmunitás felé, de még messze vagyunk tőle. Röst Gergely ugyanis azt is mondta az általuk használt metamatematikai modelleknek az az óriési jelentősége, hogy kiszámízhatók azokkal, hogyan alkalmazzuk majd legoptimálisabb a rendelkezésünkre álló védőoltásokat, hogy a járványt lelassítsuk addig a bizonyos nyájimmunitásig.

Oroszi Beatrix is arról beszélt, azzal, hogy lesz védőoltás, nem áll meg egyik pillanatról a másikra a koronavírus-járvány terjedése. Az is bizonytalanságot jelent, hogy sokféle oltóanyaggal kísérleteznek, éppen ezért egyelőre nem lehet tudni azt, melyik lesz valóban hatásos, melyik a legjobb ellenszer.

Röst Gergely ezután arról is szólt, ezekben a napokban borzasztó nehéz előrejelezni a vírus terjedését, és ennek az az egyik oka, hogy az elmúlt hetek megnövekedett esetszámaival nem tartott lépést a teszteléseknek a száma, vagyis a naponta jelentett adatok nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra, hogy mi a valós trendje a járványnak. Egy példával is szemléltette ezt az SZTE matematikusa:

„ha például 8 ezer tesztből 800 pozitív, akkor abból még arra sem lehet következtetni, hogy 10 ezer teszt esetén ugyancsak 800, vagy 1000, esetleg 1200 lenne a várható.”

Elhangzott az is az interjúban, hogy ezekben a napokban a kritikus lefolyású eseteknek az emelkedése várható.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést az Inforádió honlapján, de akár le is töltheti a rádióinterjút!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia Röst Gergely Szegedi Tudományegyetem SZTE világjárvány Inforádió
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés