Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 10. 22:45 Forrás: RTL Híradó

Értelmetlen rendszeresen tesztelni a tanárokat koronavírusra az Emberminisztérium szerint

Az RTL Híradó tudta meg, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének válaszolta azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy nincs értelme tömegével és folyamatosan letesztelni koronavírusra a tanárokat.

Hirdetés

A PDSZ azért írt levelet a minisztériumnak, mert az iskolai hőmérésre küldött lázmérők gyakran 34 fok alatti értéket mutatnak, tehát vélhetően hibásan mérnek. A tanárok rendszeres tesztelését legutóbb csütörtökön kérték az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

A szakszervezet azért kérte az folyamatos és általános tesztelést, mert egy 39 éves, krónikus betegséggel küzdő tanár napokkal ezelőtt vélhetően koronavírus-fertőzés következtében meghalt, de egyelőre nem írták hozzá a halálozási statisztikához.

A minisztérium szerint azonban azért nincs értelme az általános tesztelésnek, mert az „a pillanatnyi állapotot mutatja meg”.

Ennél sokkal jobban nem lehet mellé lőni a témában, hiszen „a pillanatnyi állapot” megmutatásával kiszűrhetők például a tünetmentes fertőzők. És mivel a vírus a tünetek megjelenése előtt is fertőz, nem kell virológusnak lenni hozzá, hogy belássuk,

nagyon fontos lenne letesztelni mindenkit, aki

  • egészségügyben
  • szociális ágazatban
  • oktatásban, nevelésben
  • közösségi közlekedésben dolgozik.

Legalább őket. Persze, akkor nyilvánvalóan sokkal több fertőzött lenne, mint most, és végképp nem készülhetne el az Orbán Viktor fél kézzel legyőzi a koronavírust című tizenötméteres bronz lovasszobor az Országház elé, még képzeletben sem.

A tesztek fontosságát Rusvai Miklós virológus is megerősítette az RTL Híradónak. A szakértő szerint a tünetmentes hordozók is fertőzhetnek, ezért a több teszt igenis alkalmas a fertőzöttek azonosítására, és kiszűrésére.

Az Emberminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta a tanároknak szánt válaszban, hogy egyetlen szakmailag indokolt PCR-teszt sem marad el.

Azt már csak nagyon halkan tesszük hozzá, hogy annak a minisztériumnak, ami szerint „értelmetlen” rendszeresen letesztelni a tanárokat, mert a teszt „a pillanatnyi állapotot mutatja meg”, egy orvos a vezetője.

Az RTL híradós anyagából szó van egy olyan esetről is, amikor egyértelmű fertőzött tanár után nem rendeltek el karantént:

Z

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Soós Tamás/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: híradó hőmérő koronavírus RTL KLub oktatás tanár teszt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés