Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nagy Gábor Átkelése az utcáról egy megszentelt univerzumba viszi a látogatókat a REÖK-ben
Művház 2020. október 10. 19:57

Nagy Gábor Átkelése az utcáról egy megszentelt univerzumba viszi a látogatókat a REÖK-ben

Képriport
A járványhelyzet miatt rendhagyó módon kint, a Magyar Ede téren tartották meg szombaton délután a Reök-palota idei legnagyobb szabású tárlatának, Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitóját. Az épületbe csak kisebb csoportokban engedték a téren várakozó közel kétszáz embert.

Hirdetés

Ötven év alkotói munkáját összegzi az Átkelés címmel ma délután nyílt tárlat a Reök-palotában. A Regionális Összművészeti Központ Nagy Gábor, Munkácsy-díjas festőművész életműve előtt tiszteleg a kiállítással, amit január 3-ig tekinthetnek meg a látogatók. A termekben közel 350 festmény, grafika és kisplasztika látható, egy gazdag alkotói élet lenyomataként.

A kiállítást eredetileg tavaly szerették volna megrendezni, mert a mester akkor ünnepelte hetvenedik születésnapját, de végül ez nem sikerült, így csúszott át a nagyszabású tárlat az idei évre.

Nagy Gábor és alkotásai nem ismeretlenek a szegedi kiállításlátogatók előtt, egyrészt azért, mert 2009-ben volt már egy közös tárlata a Reök-palotában Dienes Gáborral, másrészt azért is, mert rendszeres kiállítója a Szegedi Nyári Tárlatoknak.

A REÖK minden látogatóterében látható egy Nagy Gábor-alkotás. A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Szabó Luca fotóit!

Komoly szegedi kötődése is van, hiszen az egyetem elvégzése után, 1973-tól néhány évig itt tanított a Rajz-művészettörténet Tanszéken – elevenítette fel köszöntőjében Nátyi Róbert, a tárlat kurátora.

Nagy Imre művészettörténész a kiállítás megnyitójában a többi között arról is beszélt, hogy milyen döntő hatással volt Kondor Béla a hetvenes években induló fiatal Nagy Gáborra.

– Fontos fordulópontja volt a művész életének, hogy 1975-ben ötödmagával megalapították a Csongrádi Művésztelepet, ahová a mai napig visszajár. Ezek a Tisza-partján ért benyomások váltak később motívumokká alkotásain. Az alföldi élmények, a horizontális látásmód és ábrázolás azután szinte egész pályáján végigkísérték – mondta Nagy Imre.

Később sok művében foglalkozik az ember és a táj kapcsolatával, az utóbbi évek motívumai között pedig megjelent a bárány, mint jelkép, amely a tisztaságot, az őszinteséget, a szeretetet és az áldozatvállalást fejezi ki művészi eszközökkel.

– Alkotói munkássága során végig a képzelet és a valóság, az absztrakt és figurális világ között húzódó, vékony mezsgye érdekelte leginkább. Most olyan átkelésre csábít bennünket, amikor az utcáról beléphetünk Nagy Gábor megszentelt univerzumába – mondta végül Nagy Imre.

A január elejéig látható életmű-kiállításon közel 350 alkotás reprezentálja az elmúlt fél évszázad alkotói periódusait. A műveket, amelyek a REÖK összes kiállítóterét elfoglalják, tematikus csoportokba szedve mutatják egy alkotó élet fontos állomásait.

Az első emeleten főként a grafikák, míg a második emeleten az elmúlt évtizedben készült festmények láthatók, ezt egészítik ki mindkét szinten a döntően fából készült kisplasztikák.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás megnyitó Nagy Gábor Nagy Imre Nátyi Róbert REÖK Reök palota
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés