Hirdetés
Túl a városon 2020. október 10. 16:19

Koronavírus: védik az időseket, megint bevezetik a vásárlási idősávot Lengyelországban

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az idősek védelmét helyzete a járványvédelmi stratégia központjába, akárcsak Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Ott újra bevezetik az idősávos vásárlást, itt nem.

Hirdetés

Morawiecki sajtóértekezletén az idősebbek védelmét nevezte a lengyel járványkezelési stratégia egyik kiemelt céljának. Utalt a halálozási adatokra, melyek szerint az új típusú koronavírus a 60 évnél, és különösen a 67 évnél idősebb embereket veszélyezteti leginkább. Ezért a csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10 és 12 óra között újból csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak.

Arra kérte az idősebb nemzedékhez tartozókat, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és biztosította őket afelől, hogy az állami intézmények és a társadalmi szervezetek támogatják őket a hétköznapi problémák megoldásában. Javasolta, hogy a munkáltatók adjanak lehetőséget a távmunkára az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára.

Morawiecki kormánya egyik stratégiai céljának nevezte, hogy a tavaszi hónapokhoz képest nagyobb mértékben fenntartsák a gazdaság működését.

Orbán Viktor – lengyel kollégájához hasonlóan – többször is az idősek védelmét nevezte meg az egyik legfontosabbnak a járványkezelés főbb pontjai közül, akárcsak a gazdaság működtetését, amit a lengyel kormányfő is emlegetett.

Ennek ellenére a magyar kormány egyelőre nem tervezi újra bevezetni az idősávos vásárlást, igaz ez nem meglepő annak fényében, hogy a nemzeti konzultációban ez a lépés a legkevésbé támogatott intézkedések között volt 62 százalékkal.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szombaton az M1-nek azt mondta, egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakasza figyelhető meg Magyarországon, amelyben kiemelten ügyelni kell az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Lengyelország idősávos vásárlás Orbán Viktor