Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 10. 11:50

Novák Katalin szerint olcsóbb lakásokat hozhat az áfacsökkentés, pedig ez egyáltalán nem biztos

Mindig érdekes helyzetet szül, amikor a magát konzervatív jobboldalinak mondó Fidesz-kormány nagyjai összeütköznek a piacgazdasággal. Ez történt most Novák Katalin családügyi miniszterrel. Az új, 5 százalékos áfakulccsal együtt természetesen korlátozást is bevezet a kormány.

Hirdetés

Novák Katalin büszkén jelentette be a Facebookon, hogy 2021. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbe kerülnek majd az új otthonok. Szerinte ugyanis avval, hogy 5 százalékos áfát kell fizetni az új építésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett, csökkenek az árak.

A miniszter példája szerint ha egy család 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakást vásárolna, akkor 6 és fél millió forintot tud megtakarítani.

Csakhogy ez nem így működik. Nem kell ingatlanszakértőnek és közgazdász professzornak sem lenni ahhoz, hogy az ember belássa, a lakások árát nem Novák Katalin és nem a Fidesz határozza meg (egyelőre), hanem az eladó. Az árakat legfeljebb a kereslet-kínálat viszonya alakítja, illetve a vevő hozzáállása, alkudozási képessége, ha csak a kormány nem gondolkodik valamiféle hatósági árban itt is.

De ez már messze lenne a piacgazdaságtól.

Magyarán az történt, hogy a kabinet most egy hatalmas hibát próbál helyrehozni, miszerint korábban 27 százalékra emelték az újépítésű lakóingatlanok áfáját, most pedig visszacsökkentenék.

Már az áfaemeléskor is minden nem fideszes sajtó megírta, hogy így elsősorban épp az első ingatlanról álmodó 

  • fiatalokkal,
  • fiatal párokkal,
  • fiatal családokkal,
  • fiatal gyermekvállalókkal

babrálnak ki a leginkább, hiszen a kivitelező az áfát szinte biztosan áthárítja majd a vevőkre, miközben az alapanyagok és a munkadíjak drágulása miatt így is hatalmas az áremelkedés a kész ingatlanoknál.

Az is érdekes döntés, hogy a régi-új, 5 százalékos áfakulcs csak 2022. december 31-ig érvényes, tehát vagy valamiféle választási csalogatóról van szó, vagy a kormány úgy gondolja, hogy ha vége lesz a koronavírus-válságnak, akkor az embereknek lesznek millióik áfát fizetni. 

Pedig – mint arra az Mfor.hu rámutatott – az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 12 ezer 475 volt 2020 első 9 hónapjában, ami 32 százalékkal kevesebb, mint 2019 első 6 hónapjában. Ráadásul a zuhanás csak részben köthető a koronavírushoz, hiszen az építési engedélyek száma már 2019 őszén is rohamosan csökkent.

Az 5 százalékos áfa egyébként nem minden lakóingatlanra vonatkozik majd, itt – ellentétben az személyi jövedelem adóval – a többsávos rendszer híve a kormány: a lakásoknál 150 négyzetméter, a magánházaknál 300 négyzetméter fölött már nem jár a kedvezményes áfakulcs.

Kérdés, hogy az alacsony áfakulcs mennyi új lakást hoz a piacra, és ezek megjelenése mennyivel mérsékli az árakat. Hiszen még egy ideig biztosan gazdasági válság lesz.

Z

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Balázs Attila/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áfa áfacsökkentés lakásépítés Novák Katalin újépítésű lakás áfája
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés