Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 9. 16:59

Jövő héten már kezdődik a Móra-parki szökőkút próbaüzeme

Képriport
Nem kell sokat várniuk a szegedieknek, hamarosan elkészül a belváros jelenleg futó legnagyobb beruházása. Több mint másfél milliárd forintból teljesen megújulnak a Stefánia zöld területei, a Móra-park és a Roosevelt tér.

Hirdetés

A számok tekintélyt parancsolóan nagyok. A nemrégiben teljes felújításon átesett Móra Ferenc Múzeum után hamarosan elkészül az épület mögötti tér, a Stefánia zöldterületei, valamint a Roosevelt tér. Összesen 28 ezer négyzetméteren dolgoznak jelenleg is a kivitelezők.

A múzeum felújításra 1,3 milliárd forintot költöttek, a Zöld város program ezen részére Brüsszelből 850 millió forint uniós összeg mellé a szegedi önkormányzat további 710 milliót tett – mondta el a pénteki helyszínbejáráson Tapasztó Sándor, a Szeged Pólus projektigazgatója.

A Stefánián az Arany János utca magasságáig szinte minden elkészült. Némi kertészeti munka maradt hátra és a játszótéren dolgozik még a kivitelező. Ezzel párhuzamosan ugyancsak elkészült a Roosevelt téren a játszótér. Ide még padokat helyeznek el, és folytatják a megkezdett kertészeti munkákat.

Hogy nem csekélységről van szó, jelzi, hogy a Stefánián nyolc új fát ültetnek, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítenek. A Stefánia és a Roosevelt tér gyepe megújul, ez utóbbi helyen 370 évelő növény kap majd helyet. Az építkezés közben kivágott fákat újakkal pótolják. Újdonság lesz, hogy a Stefánián szabadtéri fitnesz eszközöket helyeznek el.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Tapasztó Sándor elmondta, hogy a most zajló, nagyjából 90 százalékos készültségben lévő beruházás leglátványosabb része a múzeum előtt található Móra-park felújítása. Itt egy víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkutat építettek a régi helyére. Ezzel többfunkciós tér alakul ki, ami játszótérként és rendezvénytérként is szolgál.

A 110 fúvókával és a lámpákkal fény- és vízjátékot tudnak zenére összehangolni. A feltörő, többméteres vízoszlopok között szaladgálhatnak a gyerekek, és a nyári hőségben igazi hűsítő szerepe is lesz. A szökőkút feszített víztükörrel is látványos, ilyenkor a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik.

Az átépített Móra-parkban úgy helyezték át az eddig takarásban, előnytelen pozícióban lévő szobrokat, hogy mindegyik jól látható legyen – avatott be a részletekbe a projektigazgató. A múzeum lépcsője mellett kap helyet az intézmény két egykori igazgatójának szobra. Ha szemben állunk a múzeummal, a lépcsőtől balra az író-régész Móra Ferencnek emléket állító kompozíció látható, jobbra pedig a szintén író-régész Tömörkény István alakja magasodik.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Az új szökőkút Belváros felé eső sétánya mentén helyezik el Mikszáth Kálmán író, a Szegedi Napló című napilap munkatársa, valamint Reizner János egykori szegedi főjegyző, könyvtárigazgató és múzeumalapító igazgató mellszobrait.

Mint Tapasztó Sándor elmondta: jövő héten már megkezdődik a szökőkút próbaüzeme, ami mellé lépcsőzetes padsort építenek. Ez a szökőkút igazi látványossága lesz Szegednek, várhatóan a turisták is előszeretettel felkeresik majd. Egy korábbi helyszínbejáráson már megtudhattuk, hogy ez lesz az ország második legnagyobb szökőkútja.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A Zöld város program szempontjából fontos, hogy átépítették a Stefánián a troli megállót, jövő hétre elkészül a vár és a színház közötti gyalogos-átkelőhely, és megszűnik az útszűkület, ami most még nehezíti az autósok dolgát.

November végére valamennyi munkával elkészülnek, és egy nagy feladat elvégzését megint kipipálhatja a város.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belváros beruházás felújítás játszótér Móra Ferenc Múzeum Stefánia szegedi vár szökőkút Zöld város program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés