Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 9. 15:45

Nem kérnek a bírók a Fidesz főbírójelöltjéből

13 nem és csak 1 igen szavazatot kapott a hazai bíróktól Varga Zs. András, a Fidesz jelöltje a Kúria elnöki posztjára

Hirdetés

Az Európai Unióban már kiverte a biztosítékot az a Fideszes terv, hogy bírói tapasztalat nélkül kerülhessenek tagok a Legfelsőbb Bíróságra. Ennek ellenére nem csak az ehhez szükséges törvénymódosításokat fogadta el a parlament, de a jobboldal olyan jogászt fog várhatóan megválasztani az elnöki posztra, aki eddig soha nem ítélkezett bíróként.

Vargát hivatalosan Áder János köztársasági elnök jelölte a posztra, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kormányoldali többsége pedig támogatta a javaslatát. Válaszul most a magyar bírók önigazgatási szerve, az Országos Bírói Tanács rendkívüli ülésen szavazott ellene - egyetlen egy tag támogatta csak.

"A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott. Varga Zs. András jelöltté válását kizárólag két közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, amely nem feletethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön." - Indokolta döntését az OBT

A jelölt szakmai tapasztalatának hiánya mellett az is problémát jelent, hogy annak a Polt Péternek volt évekig a helyettese, akinek a legfőbb ügyészként a függetlenésége az Európai Unió Bizottsága szerint is megkérdőjelezhető.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Európai Unió függetlenség jogállamiság Kúria Országos Bírói Tanács
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés