Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 9. 15:19

Így tűntek el az orvosok Magyarországról

Volt olyan év, amikor majdnem 7 ezer hazai orvos dolgozott külföldön.

Hirdetés

A nemrégiben Magyarországon is újraindult Szabad Európa készített infografikát a magyar orvosok elvándorlásáról, megdöbbentő adatokkal: 2016-ban már 6596-an dolgoztak külföldön, elsősorban Németországban, Svédországban, Izraelben és az Egyesült Államokban.

 

A Szabad Európa infografikája

Ez a kivándorlási hullám az Európai Uniós csatlakozáskor kezdődött, de igazán a 2008-as világválság idején futott fel. A hiányzó orvosokat a 2000-es évek végéig elsősorban a környező országokból érkező bevándorlók pótolták, ez a folyamat azonban az utóbbi 10 évben jelentősen mérséklődött, ami alapvetően két okra vezethető vissza:

Egyrészt a román csatlakozással az ott élők számára is könnyebben elérhetővé vált a nyugat-európai munkaerőpiac, így sokan inkább ott keresnek állást. Másrészt, több közép-kelet-európai országban már messze meghaladja az egészségügyi dolgozók fizetése a magyar színvonalat.

2018-ban a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének két kutatója négy magyarországi orvosegyetem hallgatóinak körében vizsgálta az elvándorlási szándékot – a megkérdezettek 40%-a tervezett külföldön munkát vállalni. A kormány frissen elfogadott béremelési javaslata, és az azt övező kritikák fényében kifejezetten érdekes, hogyan válaszoltak a hallgatók arra kérdésre, hogy mitől térnének vissza Magyarországra. Kiderült ugyanis, hogy messze nem a fizetés az egyetlen ok, ami miatt nem szeretnének itthon dolgozni. Olyan szempontok hangzottak el, mint:

  • A kizsigerelés megszüntetése
  • Tisztaság a kórházakban
  • A saját egészségük megtartásának lehetősége
  • Általános demokratikus viszonyok javulása
  • Szólásszabadság, véleményszabadság visszaállítása
  • A korrupció jelentős csökkenése

Az egyik megkérdezett így nyilatkozott:

„Úgy gondolom, hogy az orvosok még kevesebb fizetés ellenére is szívesebben dolgoznának itthon, ha nem lenne hihetetlenül nagy a stressz, ha nem kellene rengeteget túlórázni, főként rezidensként, szakorvosi segítség nélkül.”

Így már az is érthetővé válik, miért nem volt felhőtlen az orvosszakma öröme a béremelés bejelentésekor. Miközben az elfogadott törvény egyes szakaszai olyan korlátozásokat tartalmaznak, amik az egészségügy működését veszélyeztetik, a béremelés egyelőre sem a szakdolgozókra, sem a háziorvosokra nem vonatkozik. A magasabb fizetés pedig nyilvánvalóan nem fogja orvosolni a fentebb felsorolt problémákat sem.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló egészségügy háziorvos kivándorlás orvosbér Szabad Európa Rádió
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés