Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész életműtárlatával zárja idei kiállítási szezonját a Reök-palota
Művház 2020. október 9. 14:57

Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész életműtárlatával zárja idei kiállítási szezonját a Reök-palota

Képriport
Szombattól január elejéig háromszázötven műalkotást mutatnak be a kiállítóház két emeletén. Nagy Gábor Átkelés című tárlata az elmúlt évek legátfogóbb kiállítása. A hetvenegy éves mester nem ismeretlen a REÖK látogatói előtt: rendszeres résztvevője a nyári tárlatoknak, és alapítója a Csongrádi Művésztelepnek.

Festmények, kisplasztikák és grafikák sokasága veszi birtokba a Reök-palota kiállítótermeit szombattól. Nagy Gábor, a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakja, akinek életműve előtt holnaptól összegző kiállítással tiszteleg a REÖK.

Életművét olajfestményei és grafikái mellett míves faszobrok sokasága is jelzi, amelyekből szintén több tucatot láthatnak majd a szegedi kiállítás látogatói.

– Nagy Gábor munkái ismertek a szegedi közönség előtt, hiszen állandó résztvevője a nyári tárlatoknak, a táblaképfestészeti biennáléknak, valamint a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, utóbbin munkáit már Tornyai-plakettel is elismerték – mondta  Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora a tárlat pénteki sajtóbejárásán.

A Munkácsy-díjas alkotónak térségünkhöz is erős a kötődése: egyik alapítója a Csongrádi Művésztelepnek, ahol egyetemi tanítványaival negyvenéves oktató pályája során rendszeres vendég volt.

Nagy Gábor munkásságát végigkísérte művészetoktatói tevékenysége is, hiszen 1974-től egészen 2011-ig egykori iskolájában, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanított.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A kiállítóház két szintjén január 3-ig megtekinthető tárlat igyekszik átfogó képet nyújtani a művész minden korszakáról, a bemutatott alkotások között éppúgy szerepelnek az 1960-as évek második feléből származó munkák, mint idén készült festmények.

Nagy Gábor pályája kezdetén az egyén létbevetettségének viszonyait vizsgálta, majd a nyolcvanas évektől egyre erősebb vágy hajtotta a háromdimenziós ábrázolás felé.

Sok művében foglalkozik az ember és a táj kapcsolatával, az utóbbi évek motívumai között pedig megjelent a bárány, mint jelkép, amely a tisztaságot, az őszinteséget, a szeretetet és az áldozatvállalást fejezi ki művészi eszközökkel.

A közel 350 alkotás a REÖK összes kiállítóterét elfoglalja, a művek tematikus csoportokba szedve sorakoznak. Az első emeleten főként a grafikák, míg a második emeleten az elmúlt évtizedben született festmények láthatók, ezt egészítik ki mindkét szinten a kisplasztikák.

Nagy Gábor a tegnapi sajtóbejáráson elmondta, alkotásaival mindig a műfajok határterületein működő megoldásokat kutatta, a konkrét látvány és az absztrakció közötti határvonal az, ami a mai napig izgatja.

Utalt arra is, hogy számára is különleges feladat a tárlat kapcsán kívülről, új nézőpontból visszatekinteni közel öt évtized munkáira.

A kiállítás anyagát igyekezett úgy összeállítani, hogy bepillantást adjon munkásságának minden korszakába, a kép azonban nem lett arányos, mivel az évek során sok alkotása került külföldre, s ezek közül jó néhányat a járvány miatt nem tudtak most hazahozni Magyarországra.

A kiállítást október 10-én, szombaton délután 4 órakor Nagy Imre művészettörténész nyitja meg, köszöntőt mond Nátyi Róbert, a tárlat kurátora.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás REÖK Reök palota festőművész Nagy Gábor Nátyi Róbert

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés