Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Kék hírek
  • Fél évről másfél év börtönre súlyosították Miklós Péter büntetését, hétmillió forintot is fizetnie kell az IKV-nak
Kék hírek 2020. október 9. 13:51

Fél évről másfél év börtönre súlyosították Miklós Péter büntetését, hétmillió forintot is fizetnie kell az IKV-nak

A SZINT Kft. egykori vezetőjének a börtönbüntetését két évre felfüggesztették, nem mentesülhet a büntetett előélettől.

Hirdetés

Közel két éve volt az első fokú ítélethirdetés, akkor a Szegedi Járásbíróság első fokon Miklós Pétert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélte, amit egy év próbaidőre felfüggesztettek. A szegedi közgyűlés egykori Fidesz többsége által kinevezett valamikori cégvezető szabálytalanul fizetett ki különböző javadalmazásokat az ügyvezetése alatt, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozott a SZINT Kft.-nek.

Miklós Péter 2011 áprilisától 2014 decemberéig töltötte be a SZINT Kft. ügyvezetői posztját. Ez volt az az időszak, amikor a jobboldali többségű képviselő-testület majdnem az összes önkormányzati tulajdonú cégnél vezetőcserét hajtott végre, így a takarítást végző városi kft. esetében is egy, a testület támogatását élvező ügyvezető kinevezését kezdeményezték. A 2014-es vezetőcserét követően nagyfokú racionalizálásba kezdett a város vezetése, ezért korábban önállóan működő cégeket vontak össze, így a SZINT tevékenysége az IKV Zrt.-hez került. Ezért nyújtott be kártérítési igényt az IKV. A vádirat szerint szabálytalanul fizettek ki különböző javadalmazásokat abban az időszakban, amikor Miklós Péter állt a SZINT élén. A kár összege több mint hatmillió forint, ami három szabálytalanul kifizetett tétel összértéke volt. A SZINT Kft. javadalmazási szabályzata alapján a versenytilalmi javadalmazás jogszerűtlen volt, mert azt csak a cég felügyelőbizottságának, illetve a városi közgyűlés hozzájárulásával lehetett volna megadni. A Munka Törvénykönyve pedig közös megegyezés esetén nem engedi meg a végkielégítés fizetését sem. Az első fokú bíróság szerint Miklós Péter rendkívül „nagyvonalú” volt a különböző javadalmazások kifizetésekor, és hiába hivatkozott arra, hogy a jogszabályi következményekre nem figyelmeztette a cég ügyvédje, a felelősség a károkozásért őt terheli. Három olyan munkaszerződés-bontás, illetve az azt követő visszafoglalkoztatás volt, amelyek a bíróság szerint a hatályos jogszabályba ütköztek.

A Szegedi Törvényszék ítélete szerint Miklós Péter egy év hat hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve, közel hétmillió forintot kell fizetnie az IKV-nak, és nem mentesülhet a büntetett előélettől, „magyarul”, kicsit pongyolán fogalmazva, priusza lesz.

Miklós Péter korábban a Csongrád megyei közgyűlés tagja volt, KDNP-s politikus és a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, infomációink szerint lemondott erről a tisztségéről.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság IKV ítélet Miklós Péter per SZINT Kft. Szegedi Törvényszék
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés