Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 9. 10:11

Ceglédi Zoltán: Simán abba lehetne hagyni

Évtizedes félreértés, hogy amit a hétköznapokban látunk, élünk, csinálunk, az lenne „a” politika. Nem az. Sőt, azt állítom, hogy ezek 99 százalékát holnap abba lehetne hagyni. Sőt, kellene.

Hirdetés

Eső után köpönyeg, de az Európai Bíróság végül kimondta, hogy az úgynevezett lex CEU, azaz egy 2017-es magyar törvénymódosítás sérti az uniós jogot. Az egyetem azóta már Bécsbe költözött, fogyatkozó maradéka szomorúan végelszámol még Budapesten. Bocs, de muszáj ilyen magyarázó kitételekkel élni, mert bizonyos pandacsöki kormánymegbízottak kábé azzal vélik bizonyítani, hogy „nem is ment el a CEU”, hogy ők odamentek este, és fel volt kapcsolva a lámpa a másodikon.

Szóval sikerült elüldözni egy egyemet. Szépen, tervszerűen felépített hergelés végén jutottunk idáig.

Három évvel ezelőtti jelenet, a mai napig idézem fellépéseken: Somogyból vonatoztatott tüntetők vezére kiáltozik Budapesten a Nyugatinál pártucatnyi társának, hogy tudniillik „nem kell ide az a hülye egyetem!”. És rossz irányba mutogat. Naná, hiszen nem is ő tehet az egészről, hanem az, aki elárulta neki, hogy létezik ez a szemét CEU. Egészen biztos, hogy odáig békés és boldog életet élt valahol Kaposvár mellett, és nem állt bele a görcs reggel a vállába, hogy már megint az a nyomorult CEU, micsoda szemináriumok zajlanak ott! Mit kutat ott össze-vissza a Filippov? Úgy kiolvassa a könyveket, mintha nem lenne holnap, menjünk már tüntetni! Ahogy az is száz, hogy Ásotthalmon anno nulla darab melegbarát Coca-Cola citylight plakát volt a... a villamosmegállókban? Külön el kellett utaznia Toroczkai polgármesternek előbb Pestre, hogy felizgassa a plakátok látványa, majd Dunaharasztira, hogy kólát locsoljon a földre.

Na, most pedig képzeljék el, ha mindez nincs! Mennyiben lett volna más a magyar emberek élete, ha Orbán Viktor simán átsiklik afölött, hogy van itt egy CEU! Hm? Hányan tudnák egyáltalán az egyetem nevét a széles nyilvánosságban? Vagy nézzünk mást: tényleg százezres migránus tömeg rontaná meg lányainkat és fiainkat (meleglobbi!), ha nem rakták volna tele az országot közpénzből Soros-plakátokkal? Tényleg azért nem is vették el a magyarok munkáját, mert ezt kiírtuk a Blaha Lujza téren, magyarul?

Hányan vitáznának ma azon, hogy kié Meseország, ha az erre is rohadtul ráérő képviselőasszony nem darálja le a könyvet, majd a miniszterelnök nem közli oda az állami rádióban, hogy vannak a magyarok, és vannak külön a homoszexuálisok?

Ezeket mind meg lehetne spórolni. Magyarország simán, sőt, jobban elműködne ilyen akciók nélkül. A fő felelős bő tíz éve a Fidesz-kormány, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék jelentős is komfortosabb a szimbolikus, tartalmatlan, személyeskedő és erőszakos hangvételű politizálásban. Őszinte szakmai érdeklődéssel nézem például, hogy ennyire egyoldalú politikai kommunikációval meddig tud eljutni Jakab Péter, akinek a teljes politikai életműve az úgynevezett jólmegmondás. Kizárólag jelzőkből álló mondatok, egymásba karoló kiszólások. Tény, hogy az effektivitás ellenzéki oldalon nehéz feladat, de nem lehetetlen. Persze, gorombáskodni könnyebb, és nagyobb taps jár érte az aktív szavazóktól ahhoz képest, mint amikor a hozzám hasonló önsorsrontó közszereplők kísérletet tesznek arra, hogy tartalmi ügyekről beszéljünk. Biztosítási rendszer, adótábla, szociálpolitika... ah, túrót, akarom mondani, száraztésztát!

De ne tévesszünk arányt: ma a Fidesznek lenne módja érdemben változtatni. Mindez pedig azért szomorú, mert amikor nem néznek oda, akkor simán meg tudnak oldani ügyeket. Az online kasszáktól és számlázástól a MÁV-alkalmazásig csomó példám van arra is, ami ma jobb, mint tíz éve volt. Lehetne ez a főszabály, elhihetnék végre, hogy ez maga a kormányzás.

Tudom, hogy kísért a 2002-es választás emléke, tudom, hogy megtapasztalták már többször is, hogy ha nincs épp harsogva gyűlölt, figyelemelterelésre alkalmas ellenség, akkor felmászhat a nyakukra az ellenfél.

2012 nyarán az MSZP testközelbe, 2014–2015 körül a Jobbik tág ütőtávolságba tudott érni így. Mindent értek, komolyan. De ez zsinórban a harmadik ciklus, kétharmaddal. Csomó dolog van, amit már simán abba lehetne hagyni.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet vélemény Fidesz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés