Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Nem okozott fejfájást a harmatgyenge bolgár válogatott: Bulgária–Magyarország 1–3 (0–1)
Ziccer 2020. október 8. 22:54

Nem okozott fejfájást a harmatgyenge bolgár válogatott: Bulgária–Magyarország 1–3 (0–1)

Simán, viszonylag jó játékkal győzte le a két nagy helyzetet is kihagyó Bulgáriát a magyar válogatott, ami kihasználta minden komoly helyzetét, sőt, még a nem komoly helyzeteit is. A bolgárok gyengén játszottak, de még így is veszélyesek voltak olykor. Kisebb meglepetésre nem Romániával, hanem Izlanddal játszhatunk az Európa-bajnokságért.

Hirdetés

Bulgária-Magyarország 1–3 (0–1)
Európa-bajnoki pótselejtező, A-liga elődöntő, Szófia, Vaszil Levszki Stadion, 2000 néző, vezette: Szymon Marciniak (lengyel).
Bulgária: Ilijev – Cicinho, Terzijev, Bozsikov, Negyalkov – Karabeljov, Malinov – Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev, Ivanov (Jomov, 31.) – Krajev (Jankov, 80.). Szövetségi kapitány: Georgi Dermendzsiev.
Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy (Gazdag, 82.), Holender (Nego, 70.) – Kalmár (Hangya, 70.) – Szalai Á. (Nikolics, 59.), Sallai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
Gól: Jomov (89.), illetve Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.).

A korábbi megszokott válogatott játékosok közül például Szoboszlai, Lovrencsics, Kleinheisler és Pátkai sem léphetett pályár a Bulgária elleni mérkőzésen Szófiában, az Európa-bajnoki pótselejtezőn. Ezzel együtt tapasztalt játékosokkal állhatott ki Marco Rossi: ott volt a csapatban Szalai Ádám, Willi Orban, Nagy Ádám és Fiola Attila is, a kapuban pedig az Európa-klasszis Gulácsi Péter védett, méghozzá remekül.

Gyenge tapogatózással kezdődött a mérkőzés, nyoma sem volt a bolgár rohamoknak. A hazaiaknak már a labdakihozatal is nehezen ment, többnyire a kapusuk vagy a szélső hátvédjeik ívelgettek felfelé, kevés sikerrel. Ezt követően fokozatosan átvette az irányítást a magyar válogatott. A mieink türelmesen passzolgattak, majd ritmusváltásokkal próbálkoztak, igaz a támadásokban rendre hiba csúszott, de a letámadás nagyrészt jól sikerült, a bolgárok nem tudtak kibontakozni.

A hazaiak igyekeztek szélesebbre húzni a játékot, a 12. percben volt egy jó labdaszerzésük, de szerelt a magyar védelem. Majd jött a magyar passzolgatás, türelmesen. A 12. és a 13. perc határán Szalai Attila indította Szalai Ádámot, aki szépen készítette le a labdát Kalmárnak, kézgyanús helyzetben azonban nem sípolt Marciniak bíró. Mindegy, helyzet sem lett a dologból.

A 14. percben Sallai ugrott meg egy passzal, csellel bejátszotta magát a 16-oson belülre, de jó lövés helyett eltörte a labdát. Érdekes volt látni, hogy a bolgárok letámadása mennyire erőtlen volt, a magyar válogatott könnyedén ki tudta passzolgatni a hazaiakat, bőven volt idő szétnézni, labdát átvenni, megigazítani, megint szétnézni és passzolni. Erre még középkategóriás szinten játszó csapatok ellen sincs ennyi idő. Ebből is látszott, hogy Bulgária ma egy alsó-középkategóriás válogatott benyomását keltette, legalábbis a meccs elején.

És akkor jött a 17. perc: Kalmár beadta az első szögletünket. Szerencsére Szoboszlai rúgótechnikáját idézve, jól tette be a sarokrúgást, ami megtalálta Willi Orbant, akinek a testéről a hálóba csorgott a labda. Megnézték, nem volt kéz,szabályos gól volt, 0–1.

Jöhetett volna a válasz, de csak válaszocska lett belőle: Nedelev pörkölte rá 30 méterről, a léc alá tartó bivalyerős lövést azonban Gulácsi kiütötte. Közvetlen ezután, a 20. percben egy veszélyes beadást kellett kifejelniük a magyar védőknek.

A mérkőzés nekünk kedvező mederben csordogált tovább, a bolgár válogatott közepes NB I-es szintet hozott vagy még azt sem. Letámadásban továbbra sem mutattak agressziót, a széleken viszonylag könnyű volt mögéjük kerülni, és ha szerelni is tudtak, annak általában magyar bedobás vagy pontrúgás lett a vége.

A 31. percben egy közepesen veszélyes ellentámadásba lendült Bulgária, Cicinho nyomta el Holendert, majd kapura tört, de Gulácsi volt a végállomás. Éledeztek a bolgárok: a 36. percben Sallainak kellett szerelnie a 16-os előterében, de szabadrúgást kaptunk. A mieink jól tördelték a játékot, nem feltétlenül szabálytalanságokkal, hanem kikényszerített játékmegszakításokkal, hátrapasszokkal és türelmes passzolgatással. Igaz, a 30. perctől kezdve a bolgárok egyre többször tudtak kijönni a szorításunkból, gyors támadásépítésekkel próbálkoztak, ekkor mutatták meg néhányszor, hogy tudnának ők sokkal jobban is játszani.

A 37. percben majdnem egyenlítettek a hazaiak: Nedelev kapott egy jó beadást, a magyar védők elszámították a labda ívét, a bolgár támadó kapura gyötörte, de Gulácsi a helyén volt, és hokikapus módjára védett.

Ezután kicsit beszorultunk, Bulgária átvette a mérkőzés irányítását jó fél óra szundikálás után.

A mieink azonban ezt is jól reagálták le, feljebb tolták a védekezésüket, Orbán és Szalai Attila a kezdőkörnél húzták meg a védővonalat, közel a felezővonalhoz, Szalai Ádámék pedig az ellenfél kapujától már 20 méterre letámadták a bolgár védőket. Ezzel ismét meg-megzavarták a bolgár labdakihozatalt, és ennek köszönhetően a kontraindításaink is veszélyesebbek lettek valamelyest. A türelem megmaradt, és az is látszott, hogy mindez tudatos, megbeszélt elem volt a játékunkban.

A félidő végén Kalmár kemény becsúszása borzolta a bolgár idegeket, meg a miénket, de megúszta sárga nélkül. Egyébként a labdát találta el, de veszélyesen jött a középpályás, ezért villant a sárga.

De volt még esemény a 46. percben! Krajev fordulásból, gyönyörűen tett kapura egy jobbról érkező Cicinho-féle lapos beadást, de Gulácsi emberfölöttit védett. Ez már a második hatalmas védése a magyar klasszisnak.

A félidőre 0–1-gyel vonulhattak a mieink, akik egy lövésből egy gólt lőttek. A bolgárok gyengék voltak, igaz, ha nincs Gulácsi, akkor lehet, hogy 2–1-gyel mennek pihenni a csapatok.

Viszont góllal nyitotta a második félidőt a magyar válogatott!

A 47. percben Kalmár Zsolt megint pótolta Szoboszlait: a jobbösszekötőtől tíz méterre végezhetett el szabadrúgást, a sorfal szétugrott, a lapos lövés meg a rövid alsóban kötött ki, miután megpattant egy bolgár lábon. Szerencsénk is volt, és Ilijev kapus is benne volt talán egy kicsit, de kit érdekel, 0–2.

Az 55. percben tizenegyest kapott Bulgária. Lang csapott vissza egy párharc során Krajevnek, a bíró befújta a 11-est, de a videózás után a VAR-szobában is látták azt, amit a tévéközvetítést nézők: kívül történt a szabálytalanság, csak szabadrúgást ért. Volt idő, amikor túlmozgásos játékvezetők ilyenkor piros lapot adtak ütésért, szerencsére Marciniak nem ilyen bíró, így Lang a pályán maradhatott, mert csak sárgát kapott. A szabadrúgást Krajev, a bolgárok 10-ese fölé-mellé vágta. Bulgáriában nyilván majd vitatják az esetet.

Az 59. percben Szalai Ádám helyett a gólzsák, Nikolics Nemanja állt be.

A 60. percben Nagy Ádám keresztezett rosszul, összerúgva a bolgár támadó lábát. Szabadrúgást kaptak a balösszekötőtől 10 méterre, a beadás veszélytelen volt, kifejeltük.

Bemutatkozott a válogatottban a Fehérvár honosított francia játékosa, Loic Nego. Öt éve él Magyarországon, megkapta az állampolgárságot is.

A 74. percben Deszpodov adta be a labdát jobbról, de egy magyar védőt talált meg, akiről Gulácsihoz került a laszti.

Megvan! Továbbment a válogatott a 75. percben, amikor Nikolics Nemanja nyúlt meg a levegőben, és gyönyörűen fejelt be egy balról jövő, fantasztikus Hangya Szilveszter-beadást, 0–3. A bolgár játékosok csak nézték, mint a szurkolók, akik ezután elindultak haza. Ilyen sem volt még a két csapat összecsapásain, az biztos.

Ekkor már presszingeltek a bolgárok is, rendre megzavarták a magyar labdakihozatalt, de a felíveléseinkben azért volt némi veszély. Krajevet a 80. percben kapta le Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitány.

A 80. percben Sallai próbálta meglepni Ilijevet, de a rövidre tartó lövését védte a bolgár kapus. Nikolics várt volna passzt, kicsit bosszankodott is miatta.

Gazdag Dániel Nagy Ádám helyett, Botka Endre Fiola Attila helyett állt be a 82. percben.

A tátongó bolgár sebre a tapaszt Jomov tette rá egy gól formájában a 89. percben. Szép passzt kapott, és még szebben lőtte be, Botka szorításában. Na, jó, kíséretében. Szép gól volt, de szépen elaludtunk, 1–3.

A végén még Willi Orbán egészségéért kellett kicsit izgulni, de szerencsére nem sérült le.

Ez maradt a vége, Magyarország a vártnál jobban játszva, nagy nyugalomban, kevés hibával hozva a mérkőzést, kényelmesen nyert 3–1-re a szerencsének is köszönhetően.

A nekünk oly fontos, másik elődöntő találkozón Izland 2–1-re megverte Romániát, így Izlanddal játszunk az Európa-bajnokságért november 12-én a Puskás Arénában. Jegyezzük meg, hogy az északiak ellen a mainál sokkal több kell majd a győzelemhez.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bulgária Európa-bajnokság férfi labdarúgás pótselejtező
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés