Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egy furulyás, egy szakács és egy mesemondó, akinek már nyolcadikosként felsőfokú nyelvvizsgája volt angolból – elismerte ifjú tehetségeit Szeged
Szegeden 2020. október 8. 16:41

Egy furulyás, egy szakács és egy mesemondó, akinek már nyolcadikosként felsőfokú nyelvvizsgája volt angolból – elismerte ifjú tehetségeit Szeged

Képriport
Fodor Bálint, Szemendrey Zsuzsanna és Viczián Dániel valamint tanáraik, Poljak Éva, Goda Gábor és Pádár Tímea vehették át most Szeged Ifjú Tehetsége és a Szeged Ifjú Tehetségéért díjakat. Az elismeréseket márciusban a koronavírus-járvány első hulláma miatt nem lehetett átadni.

Hirdetés

Szeged egy kultúrájára, oktatási hagyományaira, kreatív gondolataira mindig büszke város, így nem volt kérdéses, hogy 2006-ban örömmel csatlakoztuk ahhoz a felhíváshoz, amelyet azért hoztak létre, hogy a települések ismerjék el a tehetséges diákjaikat, tanáraikat. Azóta adjuk át évről évre ezeket az okleveleket. És ezt jellemzően tavasszal, március végén meg is tettük eddig mindig, ám az idei, március 25-i ünnepséget a koronavírus-járvány elvitte, és most is „sajátos jelmezben adjuk elő” ezt a mai ünnepséget.

A díj köszönet Szegedtől mindazoknak, akik tehetségükkel, illetve a tehetségek gondozásával hozzájárulnak a város kulturális életéhez

– így köszöntötte Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a városháza Lechner-termében a díjazottakat és kísérőiket, majd ezután egyesével átadta az elismerő okleveleket a diákoknak és felkészítő tanáraiknak is.

Nagy Sándor köszötője. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél ünnepségen készült fotóit!

Szeged Ifjú Tehetsége díjas tanulók

  • Fodor Bálint (Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola) furulyás, klarinétos tanulója,
  • Szemendrey Zsuzsanna (a SZSZC Hansági Ferenc Szakképző volt diákja) szakács,
  • Viczián Dániel (Szegedi Arany János Általános Iskola volt diákja, jelenleg Radnóti Miklós-gimnázium tanulója) az iskola egyik legeredményesebb tanulója, mesemondó, néptáncos, tanulmányi versenyek sorát nyerő diák, aki felsőfokú nyelvvizsgát tett angolból nyolcadikosként.

Szeged Ifjú Tehetségéért díjas tanárok

  • Poljak Éva (Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola) klarinéttanár,
  • Goda Gábor (SZSZC volt Hansági Ferenc Szakképző Iskolája) szakács, séf,
  • Pádár Tímea (Szegedi Arany János Általános Iskola) angoltanár.

Mit kell róluk tudni?

Fodor Bálint, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendéke

Bálintot felkészítő tanára, Poljak Éva szavaival jellemezték a Lechner-teremben:

„Bálintot hat éves kora óta ismerem és első pillanattól kezdve kiemelkedő tehetségnek gondolom, amit azóta számtalanszor bizonyított már. Egy karácsonyi iskolai ünnepségen furulyázott szólóban, és a közönség némán hallgatta kifogástalan játékát. Ekkor még csak első osztályos volt, és magán úton tanulgatta a furulyát. Azonnal felkerestem, és felajánlottam neki, hogy a Király-König Péter Zeneiskolában tudnám fogadni növendékemként. Innen indult a közös munkánk.

Fodor Bálint, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendéke

Ezután a rendszeres munka, kitartó szorgalom, és ezzel párosuló tehetség és elhivatottság meghozta a gyümölcsét. Az első országos versenyen külön minisztériumi engedéllyel indulhatott, mivel sokkal kisebb volt a korcsoportjánál, és kevesebb előtanulmánnyal rendelkezett. Itt harmadik helyezést ért el, ami igazolta kiemelkedő tehetségét. Számos fellépés, verseny, kurzus, nyári akadémia, fesztivál következett, ahol megmérethette magát. Minden alkalommal helyezettként térhettünk haza, ami további lendületet, és visszaigazolást adott számunkra, hogy a közös munkánk eredményes.

Bálint nagyon kitartó, szorgalmas. Minden órán precíz, aktív, keresi a kihívást. Szülei mellette állnak, és támogatják, együttműködnek. A 2017-es tanévben klarinéton is elkezdett tanulni, amiben szintén rendkívül tehetségesnek bizonyul. A Csongrád megyei fafúvós versenyen harmadik helyezést ért el mindössze fél év hangszertanulással a háta mögött, megelőzve ezzel a nála idősebb kortársait! Így már két hangszeren tanul párhuzamosan, amire az iskola külön engedélyével volt lehetőség.

Bálint az elmúlt tanévben elért eredményei közül néhány: Dél-alföldi Furulyaverseny 1. díj, Országos Klarinétverseny 2. díj, Nemzetközi Fafúvós Fesztivál és Verseny 1. díj, Magyar Furulyás Alapítvány Különdíja, Csongrád Megyei Kortárszenei Találkozó Kiemelt Nívódíj, Országos Czidra László Furulyaverseny 2. díj, Danubia Talent Nemzetközi Zenei verseny 1. díj.

Poljak Éva, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola klarinéttanára

Orosházán született. Alapfokú zeneiskolai tanulmányaimat Tótkomlóson végezte, ahonnan sikeres felvételi után 1991–1995-ig Kecskeméten, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult klarinét szakon.

Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kihelyezett képzésében szerzett klarinétművész, kamaraművész, klarinéttanár diplomát 2000-ben. Főiskolás évei alatt rendszeresen ért el sikereket országos és nemzetközi versenyeken.

2006-óta az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium, valamint a Király-König Péter Zeneiskola klarinéttanára és tanszakvezetője.

Poljak Éva, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola klarinéttanára

Növendékei nemzetközi, országos, megyei, regionális versenyeken számos díjat kaptak. Csak néhány díj a teljesség igénye nélkül: Danubia Talent Nemzetközi Zenei verseny 1. díj, Czidra László Országos furulyaverseny, Országos Klarinétverseny, megyei fafúvós verseny: több 2. és 3. díj, valamint Tanári díj, Csongrád megyei Kortárszenei Találkozó nívódíj, Tanári díj. Aktív muzsikusként rendszeresen játszik a szegedi, békécsabai, illetve a kecskeméti szimfonikus zenekarban egyaránt. Ő maga tanári, illetve felkészítői díjakkal büszkélkedhet. A 2018/2019-es tanévben „Az év tanára”, valamint „Az év tanulójáért” elismerésben részesült a Király-König Péter Zeneiskolában.

Szemendrey Zsuzsanna, a Szegedi Szakképzési Centrum Hansági Ferenc Szakképző Iskolája volt tanulója

2017 és 2019 között szakács képzésen vett részt a Hanságiban. A motivált, határozott elképzelésekkel érkező tanuló első pillanattól elkötelezett volt szakmája iránt. Gyakorlatát az Art Hotel Szegedben végezte, Goda Gábor séf vezetésével. Tanárai már elsősként támogatták nevezését az Euro Skills Hungary versenyre, ahol nemzeti döntős, negyedik lett.

Az első tanévet követően az iskola ERASMUS+ pályázatának köszönhetően három hónapos tanulmányúton vett részt Máltán, ahol kiemelkedő munkája elismeréseként a Hammetts Macina étteremben gardemanger pozícióban dolgozott. Aki ilyen feladatkörben dolgozik, az üdvözlőfalatért, az előételért és a desszertért felelős. Több hazai étteremben sztázsolt is, azaz fizetés nélkül dolgozott, hogy tanulhasson az adott étteremről, ételeikről és a séftől.

Szemendrey Zsuzsanna, a Szegedi Szakképzési Centrum Hansági Ferenc Szakképző Iskolája volt tanulója

2019 elején a Fehértói Halászcsárdában török ételek elkészítését mutatta be vendéglátós diákok előtt Ömür Akkor, török mesterszakács, akivel spontán együtt főzhetett. A mester felfigyelt Zsuzsanna különleges tehetségére és kéthetes tanulmányútra hívta meg. Ezután kemény felkészülés következett, majd megnyerte a WorldSkills Hungary 2019 versenyt, és ennek köszönhetően Ő képviselte hazánkat a neves világversenyen szakács szakmában 2019-ben Kazánban. A megmérettetésen tőle megszokott odaadással a dicséretes középmezőnyben végzett.

Szakmája iránti lelkesedése töretlen, jelenleg Budapesten dolgozik a Monastery Boutique Hotelben. Zsuzsi nem szakadt el az iskolától, élménybeszámolókkal, bemutatókkal segíti a szakács szakma iránti figyelemfelkeltést, a diákok elköteleződését.

Goda Gábor, a Szegedi Szakképzési Centrum Hansági Ferenc Szakképző Iskolája szakács szakoktatója

1995-ben végzett a Krúdy Gyula Vendéglátóipari Szakiskolában szakácsként. Ezután érettségi vizsgát tett a Hansági Ferenc Vendéglátóipari Szakközépiskolában, majd ugyanitt vendéglátóipari technikusi végzettséget is szerzett. A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai karán élelmiszeripari fejlesztő mérnöki tanulmányokat folytatott, majd szakács szakoktatói minősítést nyert el. 2015-ben lett szakácsmester.

Goda Gábor, a Szegedi Szakképzési Centrum Hansági Ferenc Szakképző Iskolája szakács szakoktatója

Visszaemlékezése szerint Mészáros Tibornak köszönheti, hogy beleszeretett a vendéglátás nyüzsgő világába a szegedi Pick sörözőben, ahol nem volt két egyforma nap. Külföldi munkái kitágították a szakmai horizontját: Jersey szigetén Thomas Rickauerrel dolgozott együtt 2001 és 2003 között, aki sok halat, tengeri alapanyagot a legmodernebb technológiákkal használt fel. Ő adott egy francia „élt” Gábor tudásának. Ezután Angliában folytatta a tapasztalatgyűjtést, ahol Aiden Byrne éttermében hat asztalra nyolc szakács volt. Ez a legfiatalabb Michelin-csillagos séf megmutatta, hogy egy alapanyagból mi mindent lehet kihozni úgy, hogy semmi ne kerüljön a kukába. Különleges ízpárokat alkotott, például a borjút sütőtökkel készítette el, hét-nyolcféle módon. Hazatérve volt konyhafőnök helyettes, konyhafőnök, étteremvezető. 2012 óta a négycsillagos Art Hotel Szeged konyhafőnöke. Nagy lelkesedéssel vesz részt a jövő szakácsainak képzésében. 2019-ben diákja Szemendrey Zsuzsanna képviselte hazánkat a WorldSkills világversenyen, Goda Gábor volt a felkészítő tanára.

Hitvallása szerint, pályája alakulásában a legmeghatározóbb az iskola, a szülői ház volt. Ott tanulta meg, hogy ha valamit jól csinálunk, akkor is törekedni kell a még jobbra. Ennek szellemében végzi munkáját, éli életét.

Viczián Dániel, az Arany János Általános Iskola volt diákja

Viczián Dániel az Arany János Általános Iskola történetének egyik legeredményesebb tanulója. Rendkívül sokszínű egyéniség, tehetsége sokféle területen megmutatkozik, humán és reál tárgyakból egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Számos városi és megyei versenyen indult – mesemondó, Kazinczy szépkiejtési, szövegértési, angol nyelvi, nyelvészeti, matematikai, fizikai, kémiai – és az első között végzett, öregbítve iskolája hírnevét is.

Viczián Dániel, az Arany János Általános Iskola volt diákja

Kevesen dicsekedhetnek ennyi sikeres országos döntős eredménnyel, mint Dani. A Bendegúz nyelvész verseny országos fordulóján négy alkalommal volt első helyezett. A Jankay-iskolában rendezett Országos Angol Tanulmányi Versenyen és az Öveges József Országos Fizikaversenyen harmadik helyezést ért el. Nyolcadik évfolyam végén sikeres felsőfokú angol nyelvvizsgát tett.

Dani mindezeken túl szenvedélyesen szereti a néptáncot. Az Arany-Zsendice tánccsoport tagjaként öt alkalommal nyerték el az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál arany minősítését és két alkalommal a kiemelt arany minősítést. 2019-ben teljesítményük alapján Csongrád megye legkiemelkedőbb csoportja címmel jutalmazták tánccsoportját.

Személyében a tudás kitartással kreativitással párosul. Dani jelenleg a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója.

Pádár Tímea, az Arany János Általános Iskola angoltanára

Felkészültségét, kiemelkedő munkáját tanítványai eredményei dicsérik.

Diákjait a legjobbak között találjuk a felvételi rangsorban, a városi, megyei angol nyelvi versenyeken, de az országos megmérettetéseken is kiválóan szerepeltek. Kevés általános iskolai tanár dicsekedhet azzal, hogy diákjai felsőfokú nyelvvizsgát tesznek a nyolcadik évfolyam végeztével. 2019-ben ez három tanítványának is sikerült. A versenyek, felvételik, nyelvvizsgák sikere egyben az intézmény saját fejlesztésű nyelvi programjainak is az elismerése. A tanárnő az iskola Playschool programjának ötletgazdája, kiemelkedő szerepet tölt be tartalmi kimunkálásában, fejlesztésében.

Pádár Tímea, az Arany János Általános Iskola angoltanára

Pádár Tímea munkáját az elkötelezettség, az igényesség, a kreativitás vezérli. Maximumot vár el önmagától és tanítványaitól. Sohasem éri be a középszerrel. Erre neveli a tanulókat is.

Nemcsak nyelvtanárként, hanem néptáncoktatóként is kimagasló munkát végez.

Fáradhatatlanul szervezte, segítette, oktatta az Arany János Általános Iskola néptánccsoportját, elévülhetetlen szerepe volt a tehetségek felismerésében, a néptánccsoport sikereiben.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nagy Sándor oktatás Szeged Ifjú Tehetsége díj Szeged Ifjú Tehetségéért díj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés