Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. október 8. 14:32

A magyar származású Louise Glück nyerte el az irodalmi Nobel-díjat

A 2020-as díjat az akadémia bejelentése szerint összetéveszthetetlen, zord szépségű költői hangja miatt ítélték neki.

Hirdetés

Nem ez az első rangos díj, amivel Louise Glück művészetét elismerték, 1993-ban egyik verseskötetével Pulitzer-díjat is nyert. Műveit gyakran személyes élményeire és traumáira alapozza, és gyakran használja fel a klasszikus mitológia elemeit.

Louise Glück 1943-ban született New Yorkban, azt azonban kevesen tudják róla, hogy apai ágon magyar számazású: nagyszülei Magyarországról az Egyesült Államokba emigrált zsidók voltak.

Hazai kötődése ellenére eddig még egyetlen műve sem jelent meg magyar nyelven. Ezek után viszont erre valószínűleg nem sokat kell már várni.

Glück: ne az első kötetemmel kezdjék!

– Az első gondolatom az volt, hogy nem lesznek barátaim, mivel a legtöbbjük író, de aztán arra gondoltam, hogy ez nem fog megtörténni – mondta Louise Glück amerikai költő, aki csütörtök kora reggel telefonon tudta meg, hogy irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Jelenleg azonban amiatt aggódik, hogy megőrizze a hétköznapjait azokkal az emberekkel, akiket szeret. Még nem tudja elmondani, mit jelent számára a Nobel-díj – mondta abban a rövid telefonbeszélgetésben, amelyet a Nobel-díjak hivatalos honlapján tettek közzé.

Louise Glück számára nagy megtiszteltetés, hogy idén őt díjazzák az irodalmi Nobel-díjjal.

Új olvasóinak, akik még nem ismerik műveit, azt javasolta, hogy bármelyiket kezdjék el olvasni, hiszen mindegyik nagyon különbözik egymástól. „De ne az első kötetemmel kezdjék, hacsak nem akarnak megvetést érezni”.

Beszélt arról is, hogy házat tervez venni, és most talán a díjjal járó összegből megveszi azt Vermontban.

Glück a tizenhatodik nő, akinek odaítélték az irodalmi Nobel-díjat, legutóbb, 2018-ban Olga Tokarczuk lengyel írónő érdemelte ki az elismerést.

A költőnő az írás mellett a Yale Egyetem angol szakos professzora a connecticuti New Havenben. Első verseskötete Firstborn (Elsőszülött) címmel jelent meg 1968-ban, nem sokkal később már a kortárs amerikai irodalom legkiemelkedőbb alakjai között tartották számon. Eddig 12 versgyűjteménye jelent meg, valamint a költészetről szóló esszékötetei.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalmi Nobel-díj költészet Nobel-díj vers irodalom Louise Glück
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés