Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Átadták a futókört a Vértónál: ennél jobb célra nem nagyon lehet elkölteni 110 milliót
Szegeden 2020. október 8. 12:45

Átadták a futókört a Vértónál: ennél jobb célra nem nagyon lehet elkölteni 110 milliót

Képriport
Szegeden az újszegedi ligetben lévő után ez a második futókör. Az önkormányzat és a kormányzat együtt adta össze rá a pénzt, ennek megfelelően Nagy Sándor alpolgármester, Révész Máriusz kormánybiztos és Kozma József önkormányzati képviselő avatta fel.

Hirdetés

A város eredeti terveiben úgy szerepelt, hogy a Vértónál építendő futókör a Zöldváros-projekt része lesz, de egy időközben megnyílt pályázati lehetőség miatt ebből a programból kivették. Az önálló megépítés mellett szólt, hogy egy állami alapból a beruházási költségek 50 százalékát biztosították ehhez – mondta el a csütörtök délelőtti avatáson Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester.

A helyszínválasztás sem volt véletlen: a futókör megépítése előtt is sokan kocogtak a tó körül, most erre a – ahogy az alpolgármester mondta – létező lakossági igényre született meg egy, a korábbinál sokkal jobb megoldás a korszerű futókör megépítésével.

Nagy Sándor alpolgármester, Kozma József önkormányzati képviselő és Révész Máriusz kormánybiztos a Vértónál

A bekerülés 110 milliós költségéből 65 milliót biztosított a város, 45-öt a központi költségvetés. A különbséget magyarázza, hogy a közbeszerzési eljárás során a tervezettnél drágább ajánlatok érkeztek, így a többletköltségeket a városnak kellett állnia az ezer méteres futókör kivitelezésénél.

A Zöld város program folytatódik Szegeden – erősítette meg Nagy Sándor, és

hamarosan 650 millió forintos költségvetés mellett újul meg a Vértó és környéke, aminek átalakításáról hamarosan lakossági fórumot vagy közmeghallgatást tartanak.

Világítása egyelőre nincs a futókörnek, de a Zöld város program részeként ezt hamarosan pótolják, így valóban egész nap használható lesz a pálya

– hangzott el.

Ha az ember heti két és fél órát sportol, akkor átlagosan négy évvel hosszabb ideig fog élni – vette át a szót a megnyitón Révész Máriusz, országgyűlési képviselő, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, aki futva érkezett az eseményre.

Így fut egy kormánybiztos. További fotók a fenti nyitóképre vagy ide kattintva láthatók (fotók: Szabó Luca) 

Révész Máriusz a megnyitó után a helybeli általános iskolásokkal együtt futott két kört.

Kis fejszámolásra is kérte a gyerekeket, azt kérdezve: ha száz ember kezd el futni, és hetente két és fél órát sportolnak, akkor hány évvel fognak összesen tovább élni? A diákok kórusban vágták rá, hogy négyszáz. Ennek kapcsán a kormánybiztos arra kérte a gyerekeket, hogy hozzák el szüleiket is futni.

Révész Máriusz emlékezetett arra, hogy

az önkormányzat vállalta, hogy amennyiben állami segítségnyújtás mellett elkészül a futókör, akkor évente négy rendezvényt szerveznek ide.

Ennél jobb célra nem nagyon lehet elkölteni 110 millió forintot – mondta Kozma József, a terület önkormányzati képviselője. Egyetlen számadattal támasztotta alá, mennyire jó helyre építették a most átadott futókört: a Vértó egy kilométeres körzetében 30 ezren laknak. Futóknak, kocogóknak, sportolásra vágyóknak aligha lehet panaszuk a jövőben.

Mindenki használja egészséggel

– zárta röviden a képviselő.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészség egészséges életmód fejlesztés futás futópálya Kozma József Nagy Sándor Révész Máriusz szabadidősport testmozgás Vértó Zöld város program Makkosház Újrókus
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés