Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • SZFE-sztrájk: a gépesített lövész kancellár, Szarka Gábor, illetékesnek sem érzi magát abban, hogy érdemben válaszoljon a színművészetiseknek
Túl a városon 2020. október 7. 20:08 Forrás: MTI

SZFE-sztrájk: a gépesített lövész kancellár, Szarka Gábor, illetékesnek sem érzi magát abban, hogy érdemben válaszoljon a színművészetiseknek

Elutasították a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése által tett komplex ajánlatot az intézmény hallgatói és a sztrájkbizottság is.

Hirdetés

Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár közleményében azt írja, az ajánlat része volt az egyetem dolgozói számára biztosított 10+15 százalékos béremelés és az is, hogy a korábbi munkarendben dolgozhatnak a munkavállalók. „Miután a komplex ajánlatot nem fogadták el és a sztrájk folytatódik, így az ajánlat részei sem lépnek életbe”.

Mint írják: bár az ajánlat elfogadásának határideje október 7. éjfél volt, „arra kérjük a hallgatókat és a sztrájkbizottságot, hogy gondolják át még egyszer a javaslatunkat és fogadják azt el, hiszen még nem késő megkezdeniük az együttműködést”.

A vezetők közleménye azt is tartalmazza, hogy az SZFE dolgozóinak mintegy harmada a kancellárnak írásos nyilatkozatot juttatott el, amelyben rögzítik, hogy az egyetemfoglalásban nem vesznek részt, az azt szervezőkkel nem működnek együtt és Szarka Gáborral akarnak együtt dolgozni.

A közleményben olvasható, hogy „Szarka Gábor kancellár október 8-án reggel az SZFE Vas utcai épületében megkezdi a munkáját annak érdekében, hogy biztosítsa az egyetem működőképességét, felelősséget vállalhasson az ott dolgozók munkakörülményeiért és intézkedhessen a bérek és egyéb juttatások kifizetéséről”.

A Független Szabad Egyetem Facebook-oldalon válaszoltak a színművészetisek Szarkáéknak. Nyolc pontban reagáltak. Kiderült, kancellár a pontok jelentős részében illetékesnek sem tartja magát. A teljes poszt cikkünk alján elérhető, az egyik legfontosabb részt azonban kiemeljük:

Tisztelt Kancellár Úr!

„Egyet kell értenünk, hogy válságnak nevezhető az SZFE tönkretétele. A válság kialakulásának felelősségét azonban nem tudjuk vállalni. Ön nem vett részt abban a hónapokig tartó folyamatban, amelynek következménye a kialakult állapot. A demokratikus és jogszerű érdekérvényesítés lehetőségeit keressük. Az egyetemi autonómia nem magánügy, alapvetően határozza meg az intézményi működést. (Lásd az Európai Bíróság legfrissebb határozatát.) Az autonómia helyreállításához egyrészt az Egyetem alapdokumentumainak a módosítására van szükség, másrészt ahhoz, hogy az Alaptörvény X. cikkelyének megfelelőek legyenek az Nftv. alapítványi fenntartású egyetemekre vonatkozó rendelkezései. Törvénymódosításra van szükség, amelynek előkészítése az ITM, előterjesztése a Kormány, elfogadása pedig az Országgyűlés hatásköre.

Tájékoztatjuk, hogy mint azt korábban jeleztük a fenntartó és a felügyelőbizottság felé, az új, legutóbb október 1-jén hatályba lépett SZMSZ sérti az Nftv. rendelkezéseit a rektorhelyettesek kinevezésére vonatkozó szabályok tekintetében. Az Nftv. rendelkezései alapján érvényesen még megbízott rektorhelyetteseket sem lehetne kinevezni, jelenleg tehát nincs az Egyetemnek jogszerűen kinevezett akadémiai vezetése. Éppen ezért a fenntartónak elsőrendű érdeke lenne ezt a helyzetet a jogszabályoknak megfelelően rendezni. Egyúttal azonban azt is megjegyezzük, hogy a jelenlegi rektorhelyettesek kijelölése még ezeknek a hibás szabályoknak sem felelt meg. Nem állt fenn ugyanis az SZMSZ által feltételként előírt »sürgős eset«, amely lehetővé tette volna, hogy a rektorhelyetteseket a fenntartó jelölje ki.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: freeSZFE Szarka Gábor Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájk sztrájkbizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés