Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Megvan a végső döntés: győzött a Led Zeppelin a Stairway to Heaven plágiumperében
Művház 2020. október 6. 16:18

Megvan a végső döntés: győzött a Led Zeppelin a Stairway to Heaven plágiumperében

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elutasította az ügy újratárgyalását, így marad az eredeti ítélet: Plant és Page nem lopták a dal emblematikus gitártémáját. A zenekar rajongói fellélegezhetnek!

Hirdetés

Győztesként került ki a Led Zeppelin brit rockegyüttes a Stairway to Heaven című 1971-es világsláger miatt indított plágiumperből. A hosszú ideje tartó jogi csatában végül az jelentette a zenekar győzelmét, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn elutasította az ügy újratárgyalását. Ez azt jelenti, hogy a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság 2020. márciusában hozott ítélete érvényes maradt – írja a BBC.

Az ügy azzal kezdődött, hogy 

minden idők egyik legnépszerűbb zenekarának énekesét, Robert Plantet és Jimmy Page gitárost 2014-ben megvádolták, hogy legnagyobb slágerük legendás bevezető gitártémáját a Spirit nevű amerikai együttes Taurus című számából lopták. A dalt a néhai Randy Wolfe írta.

A Randy California néven játszó zenész 1997-ben vízbe fulladt, a pert hagyatékának kezelője indította. Az ügy a zeneipar utóbbi évtizedeinek egyik nagy figyelemmel kísért plágiumpere volt: Plantet és Page-et sokmillió dollárra perelték.

A Led Zeppelin 1968-ban a Spirit amerikai turnéjának előzenekaraként játszott, azonban Page 2016-ban egy Los Angeles-i tárgyaláson azt mondta, nem hallotta a dalt egészen a legutóbbi időkig. (Vagy simán csak nem emlékszik rá – a szerk.)

A Los Angeles-i esküdtek azt állapították meg, hogy a két dallam között nem volt alapvető egyezés.

Aki pedig gyorsan maga is eldöntené, hogy igaza volt-e az esküdteknek, azoknak itt vannak alább az ehhez szükséges zenék.

A Led Zeppelin és a rockzene történetének egyik legnagyobb klasszikusa, a Stairway to Heaven című szuperikonikus sláger:

Ez pedig a Spirit nevű zenekar összehasonlíthatatlanul kevésbé ismert Taurus című felvétele:

Akinek esetleg még mindig nem világos, hogy miről szólt a per, annak itt a zenés szájbarágó:

Valamint egy kis szakértő magyarázat a fentiekhez:

Na, és ha már Stairway to Heaven, akkor a nem olyan régi szegedi vonatkozás sem maradhat ki bónuszként, tavaly a Fool Moon énekegyüttes dolgozta fel a klasszikus rockdalt:

Erről a szegedi vonatkozású feldolgozásról bővebben itt írtunk annak idején.

kmn

(Nyitókép: Robert Plant (balra) és Jimmy Page (jobbra) a Led Zeppelinben, egy koncerten Chicagóban, valamikor a hetvenes években.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Led Zeppelin per rock ítélet plágium gitár rock and roll rocksztár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés