Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 6. 14:13

Jövő tavaszra Szegeden lesz a legkorszerűbb az idősek nappali ellátása

Képriport
430 millió forintból teljesen megújul hat idősek klubja a városban, ahová több száz nyugdíjas látogat nap, mint nap. A felújítás után a hat helyiségnek és a Kaszás utcában idén átadott vadonatúj idősek klubjának köszönhetően minden igényt kielégítő lesz az idősek ellátása Szegeden.

Hirdetés

A hat szegedi idősek nappali ellátóhelyének korszerűsítésére pályázaton nyert pénzt a kistérségi társulás. A sikeres közbeszerzési eljárást követően a hat helyszínen – az Alsókikötő soron és a Dáni János utcában augusztus végén, a Gáspár Zoltán, a Kereszttöltés, valamint a Kossuth Lajos sugárúton szeptember végén és a Bölcs utcában október elején – átadták a munkaterületet.

A felújítás egyik helyszíne a Dáni János utcában van, ahová több tucat nyugdíjas járt rendszeresen. Az egyikük a 85 éves Vajda Iván, aki elmondta, egy nagyon jó, összetartó társaság alakult ki a klubban. A gondozók szinte minden napra szerveztek nekik programokat, rengeteget társasjátékoztak és kártyáztak. Elmondta, reméli, tavasszal birtokukba vehetik a felújított épületet és folytathatják az óriási kártyacsatákat.

Szondi Ildikó a körzet önkormányzati képviselője kiemelte, kedvelt helye ez a klub az időseknek, nagyon sok visszajáró tag volt, akik mindig örömmel jöttek ide. Azonban az épület már megérett a felújításra és így most tavaszig az idősek helyét az építőmunkások veszik át.

Szondi Ildikó és Vajda Iván. A nyitóképre kattintva nézzék meg Iványi Aurél képeit a felújításról!

– A hat beruházás kiviteli jogát három különböző cég nyerte el, nekik a szerződés szerint öt hónap áll rendelkezésre a munkálatok elvégzésére. A munkaterület átadása után azonban máris derültek ki előre nem látható műszaki problémák, amelyek újabb plusz munkát és kiadást jelenthetnek, de bízunk benne, hogy a szűk féléves határidő így is elég lesz arra, hogy befejezzék a nyertesek az összes beruházást – mondta el Csúcs Áron, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás igazgatója.

A 430 millió forintból hőszigetelik az épületek homlokzatát, egyes helyeken kicserélik a nyílászárókat, felújítják a gépészetet és az elektromos hálózatot, festenek, kicserélik a fal és padlóburolatokat. Valamennyi helyszínen elvégzik az akadálymentesítést, az a nyugdíjasoak miatt elengedhetetlen része a fejlesztésnek. Emellett mind a hat klubba új bútorokat vásárolnak. A munkálatokkal 2021 márciusáig kell végezni a kivitelezőknek.

Cúcs Áron kiemelte, annak érdekében, hogy a szakemberek munkákhoz láthassanak, gondoskodni kellett több száz idős ember átmeneti elhelyezéséről. Az önkormányzat cége, az IKV Zrt. ennek érdekében három csereingatlant – a Vértói út 3. szám alatt, az úgynevezett OTP-s házban, Kiskundorozsmán a Balajti utcában, valamint az Alsókikötő sor 6. szám alatt – biztosított a felújítás idejére, ahová már át is költöztek az érintettek.

Az igazgató kiemelte naponta közel 300 idős ember járt a hat idősek klubjába, emellett pedig további 5-600-an a szociális étkeztetést vették igénybe. – Ebből is látszik, hogy nagy igény van ezekre a klubokra és ezért is vált szükségessé a helyiségek felújítása – tette hozzá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hekáné Szondi Ildikó idősek klubja Csúcs Áron felújítás Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés