Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Tétlenül nézi a szélsőjobbos őrjöngést a rendőrség: semmit nem tettek azért, hogy ne zavarják meg Budaházyék a Meseország mindenkié című kötet felolvasását
Túl a városon 2020. október 6. 13:17

Tétlenül nézi a szélsőjobbos őrjöngést a rendőrség: semmit nem tettek azért, hogy ne zavarják meg Budaházyék a Meseország mindenkié című kötet felolvasását

Vasárnap mesematinét rendeztek Budapesten, ahol a Meseország mindenkié című kötetből is felolvastak. A szélsőséges politikai nézeteiről ismert Budaházy-testvérek tüntetést szerveztek a rendezvény ellen.

Hirdetés

A jogvédelemmel foglalkozó Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrség azzal, hogy engedélyezte a tüntetést, háromszorosan is jogellenesen járt el – olvasható a 444-en.

A kötet azt követően, hogy a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője ledarálta, az eladási listák élére ugrott. Duró Dóra saját Facebook-oldalán azzal indokolta tettét, hogy homoszexuális propagandának nincs helye egy mesekönyvben.

Az ügy kapcsán megjelent cikkében a penzcentrum.hu írásában az szerepel:

„Érdemes azonban tudni, hogy a mesekönyvnek nagyjából csak az egyötöde LBTQ tematikájú, a többi történet pedig az örökbefogadással, a sokféle családi modellel, fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozik, de szó van benne elvált szülők gyermekéről, fogyatékossággal élőről, egyedülálló szülő gyermekéről, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekről. Ők azok, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak.”

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrségnek nem lett volna joga engedélyezni a tüntetést, mert azt az esemény előtt 48 órával be kellett volna jelenteni. Ezt a Budaváry-testvérek elmulasztották, pontosabban kifutottak a határidőből. A sztrájktörvény szerint a 48 órával korábbi bejelentési kötelezettségtől csak akkor lehet eltekinteni, ha 48 órával az esemény előtt a közvélemény nem szerezhet tudomást arról.

Itt azonban szó sem volt ilyesmiről. A gyerekeknek szóló mesematinét múlt héten kedden szeptember 29-én hirdették meg vasárnapra. A rendőrség már itt hibázott a jogvédők szerint.

A második jogellenességet azzal követte a rendőrség, hogy a „Gyermekjogi Egyezmény szerint a rendőrségnek kötelessége minden, a gyerekeket érintő ügyben elsősorban az ő mindenek felett álló érdekükre tekintettel dönteni.” Nem ez történt.

A rendőrségnek tisztában kellett volna lennie azzal, hogy a rendezvényre érkezőket megrémíthetik a tüntetők, de láthatóan ezzel a szemponttal nem foglalkoztak. A Magyar Helsinki Bizottság szerint azzal is mulasztott a rendőrség, hogy nem törekedett olyan kompromisszumra a két fél között, amivel megakadályozhatták volna a rendezvény ellehetetlenítését.

Jogellenes volt abban is a jogvédők szerint a rendőrség magatartása, hogy nem léptek fel a tüntetők ellen, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy megtévesztő adatot szolgáltattak a tüntetésen várhatóan részt vevők számáról. Ők előzetesen annyit közöltek, hogy 15–20-an lesznek, miközben a Szent Korona Rádió weboldalán toborozták a tüntetőket, nyilván maguk is tisztában lehettek azzal, hogy így a megjelentek száma többszöröse lesz a rendőrségi bejelentésben foglaltnál.

A vélhetően tudatosan valótlan adatközlés a gyülekezés jog alapvető szabályainak mond ellent, és a rendőrség mindezt a rendezvény helyszínén vasárnap egyszerűen tudomásul vette.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint legvégül fel kellett volna oszlatni a tüntetést, mert az súlyosan megzavarta a mesematiné megtartását és „megvalósította a szervezők és a matiné közönsége jogainak és szabadságának sérelmét”.

Összességében a jogvédők úgy fogalmaztak, hogy a rendőrség valójában semmit nem tett a rendezvény védelmében.

Nézzék meg, hogyan akartak a szélsőjobbosok bejutni a felolvasásra!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dúró Dóra irodalom könyv kortárs irodalom Magyar Helsinki Bizottság mese mesekönyv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés