Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 5. 16:03 Forrás: Népszava

Szlávik: kedvezőek a tapasztalatok a favipiravirral a koronavírus-fertőzés korai szakaszában

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel kapcsolatban, amellyel Szegeden is kezelnek betegeket, kedvezőek az első tapasztalatok. Erről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa beszélt a közmédiának.

Hirdetés

Pénteken tájékoztatta a közvéleményt a Szegedi Tudományegyetem, hogy a klinikáján az országban elsőként kezelhetnek koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel, amelynek köszönhetően rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a betegség során.

Szlávik János ezzel kapcsolatban vasárnap elmondta, a favipiravir egy influenza kezelésére használható gyógyszer a Távol-Keleten és Magyarországon is jelenleg csak kórházi körülmények között lehet adni a betegeknek. Hozzátette,

itthon a betegek ellátására elegendő mennyiség áll rendelkezésre, de nemsokára hazánkban is elkezdődik a szer gyártása.

Hangsúlyozta:

a gyógyszernek úgy tűnik, nagyon kevés mellékhatása van, viszont gyorsan hat, a korai stádiumban kezelt betegeknél hamar elmúlik a láz és jobban lesznek

Az osztályvezető főorvos arról is beszélt, hogy a világban többféle vakcinakutatás folyik, és néhány vakcinát már törzskönyveztek is. Hozzátette, Magyarország az Európai Unió tagállamaként elegendő mennyiségű vakcinához jut majd hozzá, de erre előreláthatóan a jövő év elejéig várni kell.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kijelentette, hogy a favipirapirt tartalmazó gyógyszerek kísérleti gyógyszerként vannak jelen, egyelőre csak kórházakban alkalmazhatják őket, és csak a betegség kezdeti szakaszában tűnnek hatékonynak.

Fotó: MTI/Kovács Attila

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: favipiravir gyógyszer járvány koronavírus Szlávik János
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés