Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 5. 12:29

Pedagógusnap: béremelést kér a tanárok egyik szakszervezete

Kiállt az oktatásban dolgozók jogai mellett és egyúttal anyagi elismerésüket sürgette a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfőn, a közleményében.

Hirdetés

A szakszervezet állásfoglalásában kiemelte: ezt a napot idén alapvetően meghatározza a koronavírus-járvány elleni küzdelem Magyarországon is.

„Az oktatás valamennyi dolgozója az óvodától a középiskoláig minden nap viaskodni kényszerül saját magával, lelkiismeretével, hiszen oktatni-nevelni kell a gondjaira bízott gyerekeket, pénzt kell keresnie a megélhetéshez, közben vigyáznia kell saját maga és családja egészségére is. Ez embert próbáló feladat!”

Azt is írják:

a pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak is – mint mindenkinek – joguk van egészségük megőrzéshez, a biztonságos munkahelyhez, továbbá ahhoz is, hogy a világjárvány okozta fenyegetettségben még inkább megbecsüljék, elismerjék őket.

Az érdekvédelmi szervezet szerint a koronavírus-járvány elleni küzdelemből a pedagógusok, az oktatók, az oktatásban dolgozók már tavasszal is kivették részüket, és most is megteszik ugyanezt.

Sztrájkot hirdethet a másik szakszervezet

„Ne dolgozz ingyen!” címmel kiáltványt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szombaton. Ebben azt írják:

„a kormány sikerpropagandájával szemben a pedagógusok 94 százaléka igenis tart a megbetegedéstől. Jogsegély-szolgálatunk folyamatos nyomás alatt dolgozik: ki nem fizetett túlmunkák, logikátlan és veszélyeztető járványügyi intézkedések, nem munkakörbe tartozó feladatok, és még sorolhatnánk”. 

A szakszervezet arra is utal a kiáltványban, hogy összeomolhat az oktatási intézményrendszer a kialakult helyzet miatt, ezért azt követelik, hogy a kabinet biztosítsa „az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit”. PDSZ munkabeszüntetéssel fenyegetőzik, ha az Orbán-kormány nem teljesíti a követeléseiket.

Az Operatív Törzs jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

1994-ben az UNESCO október 5-ét jelölte ki a pedagógusjogok világnapjának.

(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés koronavírus Pedagógusok Szakszervezete járvány oktatás Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés