Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 5. 11:32

Egészségügyi szakdolgozói kamara: ne csak az orvosok bérét emeljék!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő és nagyságrendű bérrendezést tart szükségesnek a szakdolgozók körében is.

Hirdetés

A MESZK honlapján megjelentett dokumentumban azt írták, a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáikra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot.

A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozók körében.

Üdvözlik az orvosbérek emelésére vonatkozó kormányzati támogatást, de szerintük a kormányhatározatban foglalt – 2020 és 2022 közötti időszakra vonatkozó – bérfelzárkóztató programjavaslat nem alkalmas ezen elv megvalósítására. Ez a kormányzati döntés egy 2016-ban megkezdett bérfelzárkóztatási program, amelyet a Covid-járvány napjainkra felülírt.

A kamara azt követeli, hogy a további tárgyalások kiindulási alapja a 2020. november 1-jétől érvényes egészségügyi szakdolgozói illetmény- és bértábla legyen. Egyúttal határozottan kérik, hogy

2021-ben is legyen egy legalább 50 százalékos béremelés, továbbá ez folytatódjon 2022-ben, illetve 2023-ban az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon.

Elsődlegesnek tartják a pótlékrendszer felülvizsgálatát és a pótlékalap mielőbbi jelentős emelését (havi 20 ezer forintról legalább 50 ezer forintra). Ez a folyamatos munkarendben dolgozó, közfeladatokat ellátók megbecsülését és a jelentős feladatvállalás elismerését jelentené.

Ugyancsak jogos igénynek nevezik az alapellátásban dolgozó szakdolgozók részéről, hogy az egyszeri illetménykiegészítéshez hasonlóan ők is az egészségügyi bértábla alá tartozzanak.

Mindezek mellett a szakdolgozói kamara szerint kiemelten kell foglalkozni a kórházi kezelést kiváltó otthoni szakápolás, rehabilitáció és hospice területén, valamint a szociális ellátásban foglalkoztatott ápolók, szakápolók, gyógytornászok-fizioterapeuták alkalmazásának, megtartásának kérdésével.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló béremelés Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egészségügyi szakdolgozó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés