Hirdetés
Túl a városon 2020. október 4. 08:30

Ujhelyi István: Orbán nagy bejelentése csak az első kis lépés

Az MSZP EP-képviselője, az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottságának tagja pártja nevében reagált Orbán Viktor orvosi béremelésről szóló szombati bejelentésére.

Hirdetés

Elfogadta a Magyar Orvosi Kamara orvosi bértáblajavaslatát a magyar kormány, ezt maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebookon szombaton. A bejelentés után a kamara sajtótájékoztatón reagált a történelmi béremelésre, ami annak fényében mindenképpen meglepő fordulat, hogy a kamara hosszú ideje – kívülről nézve legalábbis – reménytelennek tűnő küzdelmet folytatott a kormánnyal a bérrendezés ügyében.

A bérmegállapodásról szóló bejelentésre az MSZP részéről Ujhelyi István, a párt EP-képviselője, az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottságának tagja közleményben reagált.

Ujhelyi szerint

  • „Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor tíz év kormányzás után végre megtette az első lépéseket az egészségügy régóta sürgető átalakítása kapcsán és a hálapénz megszüntetése mellett jelentős béremelésről döntött.
  • Üdvözlendő, hogy tíz év kormányzás után a Fidesz végre érdemben meghallgatta és megfogadta egy szakmai szervezet – jelen esetben a Magyar Orvosi Kamara – javaslatait.
  • Üdvözlendő, hogy a kormány érdemi átalakításokat kezd az egészségügyben, még akkor is, ha a kormányzati inkompetenciát bizonyítva ezt nem a területért felelős tárca, hanem a Belügyminisztérium készíti elő.”

Ujhelyi István szerint a bejelentés azonban csak az első kis lépés, szerinte számos további és azonnali cselekvésre van szükség az egészségügyben.

Mint írja, elengedhetetlen például, hogy

  • az érdemi béremelés kedvezményezetti körét minél jobban kiszélesítsék: az ágazati szakdolgozók és például a szociális intézmények munkavállalóinak anyagi megbecsülését is mielőbb meg kell erősíteni.

Folytatni kell a reformlépéseket:

  • központosítani a várólistákat,
  • valós modernizációs és digitalizációs programot hirdetni az egészségügyben
  • és a többi között azonnal megemelni az állami finanszírozás mértékét.

A szocialista képviselő szerint az MSZP határozott álláspontja, hogy az Európai Unióban mindenkinek joga van az európai szintű egészségügyi ellátáshoz, ezért dolgozták ki az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, amit nemcsak az Európai Parlament, de az Európai Bizottság is támogat. A képviselő által forradalminak nevezett javaslat szerinte világos és egyértelmű megoldást nyújt a közegészségügyi rendszerek közötti egyenlőtlenségekre és szolgáltatási minimumokkal garantálja a betegbiztonságot, valamint a minőségi ellátást.

„Bízunk benne, hogy a kormány nemcsak szavakban, de tettekben is beáll az általunk asztalra tett Európai Egészségügyi Unió programja mögé”

– írja az MSZP EP-képviselője.

A Szeged.hu-nak Lovas István aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos reagált a bejelentésre, szerinte előremutató lépésről van szó, de a béremelés pozitív hatása a rendszerben igazán jelentősen majd csak 5-10 év múlva lesz érezhető, az egészségügy átfogó reformjához pedig ennél több kell. Részleteket itt olvashat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés bérrendezés egészségügy Európai Bizottság Európai Parlament Magyar Orvosi Kamara MSZP Orbán Viktor Orbán-kormány orvos orvosbér Ujhelyi István