Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Egy idősebb magyar orvos közel 2,5 milliót is kereshet a jövőben: történelmi lépés a bérrendezés a kamara szerint
Túl a városon 2020. október 3. 17:30

Egy idősebb magyar orvos közel 2,5 milliót is kereshet a jövőben: történelmi lépés a bérrendezés a kamara szerint

Az érdekképviselet elnöke úgy látja, ezzel megállítható az orvosok elvándorlása és felszámolható lesz a hálapénz. Bruttó összegekről van szó.

Hirdetés

Azzal, hogy a miniszterelnök elfogadta a Magyar Orvosi Kamara bértáblajavaslatát, megteremtette a hálapénzmentes, megfelelő orvosi szakmai munka lehetőségét – jelentette ki a MOK elnöke online sajtótájékoztatón szombaton.

A döntés nyomán egy rezidens a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, ami az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása

– mondta Kincses Gyula.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során az is elhangzott, hogy a béremeléssel egyidejűleg a büntetőjog szankcionálni fogja a hálapénz nyújtását és elfogadását egyaránt

– tette hozzá.

Szerinte a magyar orvostársadalom több évtizedes harca fordult célegyenesbe a MOK által javasolt bértábla elfogadásával. Orbán Viktor kormányfővel megegyeztek abban: annak érdekében, hogy orvosolhatóak legyenek az egészségügy problémái megfelelő bér szükséges. Arról is megállapodtak, hogy a MOK a továbbiakban is együttműködik a kormánnyal a reformlépések kidolgozásában.

A miniszterelnök az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről

– mondta Kincses Gyula.

Lénárd Rita, a MOK alelnöke történelmi lépésnek nevezte a bérrendezésről hozott döntést, amivel szerinte 70 év után kivezethető a magyar egészségügyet mérgező hálapénz rendszere. Ez a feltétele annak, hogy létrejöjjön egy tiszta, transzparens, a betegbiztonságot garantáló egészségügy – mondta az alelnök, aki szintén beszélt arról, hogy azzal kapcsolatosan is ígéretet kaptak a tárgyalás során, hogy együttműködés indul el a kormányzat és a MOK között, ennek során pedig mindazokat a kérdéseket végigveszik, amik szükségesek az egészségügy átalakításához.

A miniszterelnök nyitottnak mutatkozott a MOK valamennyi, ez idáig megfogalmazott felvetése iránt

– mondta az alelnök.

Álmos Péter, a MOK másik alelnöke elmondta, hogy 

a bértábla kidolgozásakor az osztrák bértáblát vették alapul. Az abban szereplő mértékek 55 százalékát.

A cél az volt, hogy átlátható legyen a bérezési struktúra és legyen egy stabil bázis, ami később a nyugdíjakat is meghatározza – mondta.

A MOK által javasolt, Orbán Viktor által elfogadott bértábla, bruttó összegekkel:
0-2 év (rezidens) 687 837 Ft
3-5 év (rezidens) 875 906 Ft
6-10 év 1 231 212 Ft
11-15 év 1 399 247 Ft
16-20 év 1 491 679 Ft
21-25 év 1 655 653 Ft
26-30 év 1 794 715 Ft
31-35 év 1 868 567 Ft
36-40 év 2 025 667 Ft
41- év 2 380 057 Ft

Forrás: mok.hu

Kincses Gyula kérdésre válaszolva elmondta, hogy a miniszterelnök úgy fogalmazott: „orrnehéz lesz” a béremelés ütemezésének elosztása. Ez azt jelenti, hogy

várhatóan január 1-től az orvosok megkapják a béremelés 65-70 százalékát és 2022-2023 januárjáig érik el az alapbérek a kamara által javasolt mértéket.

A kamarai elnök szerint a kormányfő döntését motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést ró az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázható tovább.

Orbán Viktor azt is elfogadta, hogy az ellátórendszer szükséges átalakításához egy elégedettebb orvostársadalomra van szükség

– tette hozzá.

A hálapénz kapcsán elhangzott, hogy az orvos által elfogadható ajándékok értékét egy virág, vagy egy bonbon, vagyis a beteg részéről valóban a hálát kifejező tárgy értékében határoznák meg, kizárva a pénz lehetőségét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés bérrendezés Kincses Gyula Magyar Orvosi Kamara Orbán Viktor Orbán-kormány orvos orvosbér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés