Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Egyedül Magyarország nem kap uniós támogatást a munkanélküliség mérséklésére, nem fogadták el a pályázatunkat, Ujhelyi szerint valamit elbénázott az Orbán-kormány
Túl a városon 2020. október 3. 13:13

Egyedül Magyarország nem kap uniós támogatást a munkanélküliség mérséklésére, nem fogadták el a pályázatunkat, Ujhelyi szerint valamit elbénázott az Orbán-kormány

A szocialisták EP-képviselője Gulyás Gergelytől vár válaszokat a kormány sikertelen pályázata miatt.

Hirdetés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordul Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője azzal kapcsolatosan, hogy

miért nem fogadta el az Európai Bizottság a magyar kormány pályázatát a koronavírus-járvány miatti munkanélküliséget mérséklő uniós támogatás igénybevételére.

Ujhelyi István szombaton, a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: a SURE elnevezésű program célja, hogy olyan, az Európai Unió közös hitelfelvételéből származó eurómilliárdokat adjon egy-egy kormánynak, amivel azonnal védekezni tudnak a munkaerőpiac összeomlása ellen. A program augusztus 24-én elindult: 15 ország mintegy 81,4 milliárd eurót kapott, szeptemberben pedig Portugália pályázatát is elfogadták.

Hozzátette: Lengyelország például 11,4 milliárd eurót, mintegy 4000 milliárd forintot, Csehország pedig 2 milliárd eurót, azaz 700 milliárd forintot kapott.

A programra 17 ország pályázott, 16-an sikeresen.

Ujhelyi elmondta: az Európai Bizottságtól származó információi szerint a magyar pályázat egyszerűen nem felelt meg a kiírás követelményeinek.

„Tizenhét országból tizenhat ország kormánya képes volt a programnak megfelelő pályázatot, kérvényt benyújtani, kivéve Magyarország. Valamit megint elbénázott az Orbán-kormány.”

A szocialista képviselő ezért azt szeretné megtudni írásban feltett kérdésre Gulyás Gergelytől,

 • mi szerepel a magyar kérvényben,
 • mire, mekkora összeget kértek,
 • milyen ágazatokat,
 • pontosan hány vállalkozást szeretnének segíteni,
 • hány munkahelyet szeretnének megvédeni az összegből,
 • és hogy az önfoglalkoztatók (vállalkozók) kapcsán nyújtott-e be bármilyen igényt a magyar kormány,
 • valamint, hogy mit gondolnak, miért nem tudta elbírálni az Európai Bizottság egyedüliként a magyar pályázatot.

Ujhelyi elmondta azt is, hogy

sajtóhírek szerint Magyarország egyes munkaerőpiaccal kapcsolatos jogszabályi kérdésekben nem felel meg az EU-s rendelkezéseknek, ezért nem felel meg a pályázatunk sem a kiírásnak.

A járvány miatt százezrek kerültek nehéz helyzetbe, akiknek a bevételük a töredékére csökkent, a megélhetési költségeik viszont ugyanolyan súlyosak. Az MSZP legfontosabb célkitűzéseinek egyike, hogy igazságosan és mindenkinek esélyt teremtően osszák el a köz megtermelt javait, vagyis a kormánynak kötelessége ugyanakkora összeggel támogatnia minden egyes munkahely megvédését – mondta Ujhelyi István.

A szocialista EP-képviselő teljes online tájékoztatója itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: covid-19 Európai Parlament Gulyás Gergely járvány járványkezelés koronavírus MSZP munka munkahely munkahelyteremtés munkanélküliség Orbán-kormány pályázat Ujhelyi István uniós pályázat uniós támogatás világjárvány vírus