Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegedi kutatás: a pénz nem minden – a fiatalabb generációk jól is szeretnék érezni magukat a munkahelyükön
Szegeden 2020. október 2. 14:32

Szegedi kutatás: a pénz nem minden – a fiatalabb generációk jól is szeretnék érezni magukat a munkahelyükön

Elég-e a magas fizetés, vagy sok minden mást is figyelembe vesznek az X és Y, valamint a Z generáció tagjai, amikor munkahelyet választanak. Egy szegedi kutatás szerint fontos, hogy jól is érezzék magukat a munkahelyen, és a munka-magánélet egyensúlya is fontos tényező.

Hirdetés

Az Egyesület a Kreatív Oktatásért kutatója, Vizi Noémi – aki jelenleg az SZTE Gazdaságtudományi Karának PhD hallgatója – azt vizsgálta, hogy az egyes generációk képviselői között észrevehetők-e különbségek a munkaerőpiaci elvárásaikat illetően.

Generációk

X az 1960 és 1979 között,
Y az 1980 és 1995 között
Z az 1996 és 2007 között születettek.

A szegedi kutatás eredményei szerint az X és Y, valamint a Z generáció leginkább a nem anyagi, azaz a pénzben nehezen kifejezhető tényezőket tartja vonzónak amikor munkahelyet választ magának.

A Z generáció listáján az első tényező egy olyan környezet, ahol a tehetség jól érzi magát.

Ezt követi sorrendben a jó közösség, a munka-magánélet egyensúlya iránti vágy, az elvégzett munka elismerése és a motiváló felettes jelenléte.

Az X és Y generáció közös listáján az előzőhöz képest kicsit más a sorrend: számukra a legvonzóbb az, ha meg tudják valósítani a munka-magánélet egyensúlyát, a következő helyen a munka elismerése végzett, majd pedig a folyamatosan növekvő fizetés következett. Eztán kapott csak helyet a listán az olyan környezet, ahol jól érzi magát a munkavállaló, illetve a tisztelet és a bizalom.

Versenyképes fizetés, rugalmas munkaidő, válozatos feldataok - ez a fiatal genberációk elvárása a munkahelyükkel szemben

Az anyagi tényezők közül mindegyik csoportban egyértelműen a magas, versenyképes fizetés nyert.

A Z-k, azaz a legfiatalabb munkavállalók számára egy munka akkor válik vonzóvá, ha rugalmas a munkaidő, változatos, nem monoton feladatokat végez, folyamatosan kihívásokat talál benne, valamint lehetősége nyílik az önálló munkavégzésre.

Az X és Y generációknál is megegyeznek ezek a tényezők, bár a második és harmadik hely sorrendje felcserélődött.

A tanulmányból kiderül, hogy vannak ugyan a generációk közötti, munkaerőpiacon jelentkező elvárások között különbségek, azonban ezek nem túl számottevőek. Mivel a kutatás nem ágazatspecifikus, így elképzelhetők szektoronkénti különbségek, viszont ezek elsősorban szektorbeli, és nem generációs tényezőkre vezethetőek vissza.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fizetés kutatás munkahely szerethető munkahely
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés