Túl a városon 2020. október 2. 11:02 Forrás: 444.hu

Ezzel a járványkezeléssel a vesztünkbe rohanunk

A kijelentés Jakab Ferenctől, a pécsi virológuscsoport vezetőjétől való, akit tavasszal neveztek ki a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport élére. Nem kételkedhetünk benne, hogy tudja, miről beszél.

A kutatócsoport vezetője minderről Constantin Tamás gyermekorvos szervezett online beszélgetésen szólt – ahogyan erről hírt adott a 444.hu. Alapvetően elhibázottnak tartja a járványügyi intézkedéseket, amelyről keresetlenül úgy fogalmazta meg véleményét:

„Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle.”

A virológus szerint nagy gond, hogy nem tetőzik a fertőzöttek száma, hanem folyamatosan emelkedik.

Így ha időközben nem történnek intézkedések, akkor nem következhet be más, mint a megbetegedések számának drasztikus emelkedése.

Aggodalomra ad okot az is, hogy az elmúlt időszakban emelkedik a megbetegedettek átlagéletkora. Ez korábban 30 év volt, mára 40, és nyilván ez a tendencia fog folytatódni. Ez azért különösen veszélyes, mert a fertőzés újra be fog robbanni az idősotthonokban, szociális intézményekben is.

Jakab Ferenc mindezek mellett beszélt arról, hogy elérte az ország a tesztelési kapacitásai határát.

A kötelező iskolai lázmérésről úgy fogalmazott: „sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés.”

Úgy véli: a fertőzött gyerekek az esetek többségében nem lázasak, tünetmentesek és a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal továbbadhatják a vírust.

Az idézett beszélgetésen Jakab Ferenc azt is elmondta, hogy a legbiztatóbbnak vakcinafejlesztések közül az oxfordit tartja, és megnyugtató – még ha nem is rövidtávon –, hogy ebből 5 millió darabot már lefoglalt Magyarország.

„Bízom benne, hogy 2021 első felében hazánkba is el fog jutni, és ha minden rendben lesz, megkezdődhetnek a tömegoltások. Utána várhatjuk a járvány enyhülését. Addig nem vagyok optimista, de a védőoltások jó ütemben haladnak, látom a fényt az alagút végén” – fogalmazott a virológuscsoport vezetője.

A 444.hu-n megjelent cikkben az a megállapítás is szerepel, hogy az operatív védekezésbe bevont szakemberek úgy érzékelik, hogy tanácsaikra és meglátásaikra mára egyre kevésbé hallgatnak a politikusok. A döntéseket mintha egyre inkább a gazdasági és pénzügyi szempontok határoznák meg – olvasható az idézett cikkben.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jakab Ferenc járvány koronavírus