Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 1. 20:33

Magyarország mások szemével – Gáti Péter jegyzete


Hirdetés

Mindenkinek van a Facebook-adatlapján egy apró, szemet ábrázoló kis gomb. Ha megnyomjuk, a rendszer azt mutatja meg nekünk, hogyan látnak minket a véletlenül arra tévedő, nevünkre klikkelő idegenek.

Néha a valóságban is jól jönne egy ilyen gomb, hogy mások szemével láthassuk, milyenek is vagyunk. Nagyjából ennek a lehetőséget kapta meg tegnap Magyarország az Európai Bizottságtól, a jogállamisági jelentés formájában. Ez a terjedelmes dokumentum ugyanis arról szól, milyennek látnak minket a legfontosabb politikai, gazdasági és katonai szövetségeseink. Egy szóban összefoglalva, borzasztóan.

Belülről nézve Magyarországon sok a probléma, de a legtöbbhöz már sajnos hozzászoktunk.

  • Amikor kórházba megyünk, nem számítunk rá, hogy lesz vakolat falon, vagy hogy gyorsan sorra kerülünk.
  • Néha bejelentik, hogy megint emelkedett az átlagjövedelem, de mi pontosan tudjuk, hogy az átlagember jövedelme nem nőtt sehová.
  • Ha egy családi háznál nagyobb építkezést látunk, biztosra vesszük, hogy valahol a céghálóban ott van legalább egy Mészáros cég, de ha nagyobb közbeszerzésről van szó akkor több is.

Szóval vannak problémák, de ezeket afféle adottságként fogjuk fel, olyan kellemetlenségként, amivel együtt lehet élni. Nem kell itt örökké panaszkodni, ugye, van ennél sokkal rosszabb. Aztán megjelenik ez a jogállamisági jelentés, és az ember rájön, hogy kívülről nézve elég borzasztó a helyzet. Csak kicsit kell hunyorítani ahhoz, hogy Magyarország pont úgy nézzen ki, mint a miniszterelnök valamelyik kedvenc kaukázusi diktatúrája.

A maga mértéktartó módján ugyanis azt írja a bizottság, hogy Magyarországon veszélyben van az igazságszolgáltatás függetlensége.

Szabad fordításban ez annyit tesz, baj van, mert az ügyészség nem szeret fideszes politikusok után nyomozni. Ha pedig a kormánynak nem tetszik egy ítélet, ráuszítja a Pesti Srácokat a bíróra. Az EU szakértőinek a gyöngyöspatai romáknak járó kártérítési per tűnt fel, hogy a Fidesz konkrétan rátámadt a bíróságokra, de a szegedieknek sem kell messzire menniük hasonló példáért. A Szeviép-per után a Pesti Srácok, a Szegedma és Szabó Bálint szabályos lejártó kampányt folytatott a város bírói ellen.

Az is feltűnt a bizottságnak, hogy itt Magyarországon van a közpénz Bermuda-háromszöge, olyan erős gravitációval, hogy nemcsak szerencsétlen magyarok adóforintjai tűnnek el benne, de évek óta szippantja be a jóravaló holland, német és svéd polgárok euróit is, amik támogatásként ide áramlanak.

Meg is vizsgálták a helyzetet a brüsszeli szakértők, és az tűnt fel nekik, hogy van itt mindenféle szabály a korrupció megfékezésére, csak valahogy mindig a kis halak buknak le, a politikai felsővezetés disznóságait meg nem akarják kinyomozni a hatóságok.

Jelentésükben egy egész fejezetet szenteltek a hazai média helyzetének, és megdöbbenve látták, hogy a piacvezető online hírportált a Fidesz rövid úton bedarálta. A független sajtó szerintük folyamatos hatósági zaklatásnak van kitéve, a közérdekű információkhoz nem lehet rendesen hozzáférni. Nem kerülte el a figyelmüket az sem, hogy létrejött a KESMA nevű szörnyeteg, ami egyszer csak valahogy kapott ajándékba 470(!!!) sajtóterméket, ennek köszönhetően most a teljes helyi hírlappiac a birtokában van. Az Európai Bizottság valószínűleg nem járatja a Délmagyart, mégis feltűnt nekik ez a huncutság. Tudják kinek kerülte viszont el a figyelmét a teljes vidéki sajtó einstandja? A Médianéző intézetnek, ami épp a jelentés megjelenésének napján közölt egy elemzést a magyar nyilvánosság állapotáról „Növekvő sokszínűség” címmel. Megállapításuk szerint tökéletes médiaegyensúly van itthon. Róluk egyébként azt kell tudni, hogy Nemesi Pálhoz hasonlóan függetlenül fideszesek, és a magyar adófizetők (értsd: a kormány) évi 1,3 milliárd forintért vásárolnak tőlük sajtófigyelést. Nyilván minden betűje aranyat ér.

Szóval azt írják rólunk a szövetségeseink, hogy itt üldözik a bírókat, üldözik az újságírókat, a jelentés végén megemlékeztek arról is, hogy itt egyébként üldözik a civileket is.

Talán tévedtem, és hunyorogni sem kell ahhoz, hogy összetévesszenek minket valamelyik isten háta mögötti diktatúrával.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet jogállamiság vélemény Brüsszel EU Európai Bizottság Európai Unió Gáti Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés