Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 1. 21:25

Felavatták Szőreg legendás népművelője, Makó Mária emléktábláját

Képriport
Szőreg neki köszönheti a Rózsaünnepet, az ő igazgatása alatt épült fel a százéves Tóth Vendéglő helyén a városrész modern kulturális központja. Makó Máriát egy évvel ezelőtt, hatvanöt éves korában győzte le a gyilkos kór. Halálának évfordulóján most emléktáblával tisztelegtek munkássága előtt.

Hirdetés

– Igazi Rózsahölgy volt, keze alatt kivirágzott a szőregi kultúra és közösség. Fehér rózsává változott, amikor egy éve eltávozott közölünk – mondta Kiss Ernő, a Csongrád Megyei Népművelők Egyesületének alelnöke a Wlassics Gyula-díjas népművelőre emlékezve, majd felidézte pályatársa életútját.

Makó Mária közel fél évszázadig szolgálta a közösséget, olykor nehéz körülmények között is. Népművelői munkásságát az Ifjúsági Házban kezdte, majd a Bartók Béla Művelődési Központban folytatta, pályája azonban Szőregen, a Tömörkény István Művelődési Házban teljesedett ki, ahol 17 évig vezette az intézményt. Ő álmodta meg több mint két évtizede a Rózsaünnepet, és az ő igazgatása alatt épült modern kulturális központ a településen.

Kilenc éve nyugdíjba vonult, de nem pihent. Még évekig a Senior Centerben dolgozott a közösségért, egészen addig, míg a gyilkos kór megálljt nem parancsolt neki.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját az emléktábla felavatásáról!

– Egész életében Szegedért, az itt élő emberekért dolgozott! A szőregiek hálával és köszönettel tartoznak neki, amiért magalapozta a városrész kulturális életét. A közösségért adta az életét– emelte ki méltatásában Avramov András, a városrész önkormányzati képviselője.

A Tömörkény István Művelődési Ház igazgatója, Szekeres Sándor Gábor két éve kerül a művelődési ház élére. Személyesen ugyan nem ismerhette legendás elődjét, de számos történetet halott róla.

– Sok történetet hallottam Máriáról, egy közös motívum mindegyikben volt, az, hogy mindenki nagy szeretettel beszél róla mind a mai napig. Neki sikerült megnyernie az emberek szívét.

Ezt követően Makó Mária férje, Berkesi Ottó és Kiss Ernő felavatták a művelődési ház falán található emléktáblát, Pesti Ferenc alkotását.

A frissen felavatott emléktáblát elborították a barátok, tisztelők, pályatársak és a család virágai, de elhelyezte a megemlékezés szegfűit Szabó Sándor országgyűlési képviselő, valamint Kozma József és Tóth Károly önkormányzati képviselő is.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: avatás emléktábla Makó Mária megemlékezés Szőreg Tömörkény István Művelődési Ház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés