Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 1. 08:23 Forrás: MTI

Színművészeti: megvannak Vidnyánszky Attila rektorhelyettesei

Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hirdetés

Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán, szeptember 30-án járt le.

Ismert, a kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. A hallgatói önkormányzat továbbra is illegitimnek tekinti a kuratórium működését, döntéseit nem fogadja el.

Vidnyánszky Attila minderre reagálva hangsúlyozta: a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség az, „amelyik ennyire elzárkózik és hatással van a többségre”. Mint mondta, a diákok a politika eszközeivé váltak, a baloldal pedig „reménysugárként” tekint az SZFE-n kialakult helyzetre.

Vidnyánszky Attila szerint a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév.

„Fájó lesz a kijózanodás”

– fogalmazott arról, amikor a hallgatók majd azzal szembesülnek, hogy „elment” egy hónap. A kuratórium elnöke szerint az egyetemen ma, október 1-jén kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt. Arról beszélt, hogy jelenleg válsághelyzetről van szó, intézkedéseik – például Szarka Gábor kancellári kinevezése – a válságot próbálják megoldani. A két új rektorhelyettes feladata lesz átlátni, hogy mennyire és hogyan tér el a működés a szabályszerűtől.

„Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe” – mondta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: az új kancellár, Szarka Gábor a közszolgálati egyetem campusának igazgatója volt, ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, ő a megfelelő ember azokra a célokra, amelyeket kitűztek maguk elé. Hangsúlyozta: mindent el fognak követni, hogy normalizálódjon a helyzet, ha nem megy az egyetemen, akkor más helyszínen indítják be az oktatást, azonban, mint mondta, reménykedik abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül az álláspontjaikat közelíteni. A jövő héten leülnek tárgyalni, szeretnének egyeztetni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal.

– Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk – hangoztatta. Kiemelte: nem küldtek el senkit, arra kérik a tanárokat, hogy folytassák a munkát. – Azok a diákok, akik benn vannak a rendszerben, azok a tanárok, akik őket tanítják, diplomáig elkísérhetik őket.

Vidnyánszky kiemelte: a szakma érdeke az, hogy szakmai konzultációk kezdődjenek el. El kell gondolkodni azon, hogy az egyetemen elindítsák „a színész résznél” a menedzserképzést. Beszélt arról is, hogy vannak területek, ahol túlképzés van, de például a vidéki színészeknek csak alig hatvan százaléka diplomás és „alig van” fiatal rendező is.

Az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre Vidnyánszky Attila azt mondta: sok támogatást kap és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky Attila
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés