Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. szeptember 30. 21:19 Forrás: Szeged Televízió

A szabad médiának jót tesz, ha színesedik a kínálat

Májusban jelent meg először a Jelen című folyóirat, amelynek három munkatársa – Ceglédi Zoltán, Lakner Zoltán és Tóth Ákos – a Szeged Televízió vendége volt. A beszélgetés során szóba került a sajtó mai helyzete, a függetlenség kérdése és az, hogy kinek is kellene kormányt váltania.

Hirdetés

Közönségtalálkozóra várta a Jelen című lap a szegedieket. A lap munkatársai előtte a Szeged Televízió vendégei voltak. Az első kérdés természetesen nem lehetett más, mint az, hogy a mai világban, amikor a nyomtatott sajtó nagyon nehéz helyzetben van, esnek az eladott példányszámok, akkor miért vágtak bele egy új hetilap kiadásába.

Lakner Zoltán szerint a szabad médiának jót tesz, ha színesedik a kínálat és az, hogy az elmúlt néhány hónap alatt sikerült egy olvasói bázist kialakítani bizonyítja, van igény egy ilyen kiadványra.

Hozzátette, meglátásuk szerint egy nyomtatott újsággal olyan kisebb településekre is el tudnak jutni, ahol az online médiát sokkal kevesebben olvassák és sokkal kiegyensúlyozatlanabb a hírfogyasztás.

Tóth Ákos újságíró, egyben a lap egyik tulajdonosa is elmondta, azért indultak el májusban, a karantén idején, mert akkor olyan információ özön zúdult az emberekre, amelyben lehetetlen volt átlátni és a hetilap reményeik szerint segít az embereknek eligazodni a világban.

Ceglédi Zoltán hozzátett, az elmúlt 20 évben az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy az interneten ingyen hozzájutnak az információkhoz, hírekhez, tartalmakhoz, amelyet mások munkával állítottak elő. Ennek a munkának az ellenértékét nem az olvasóktól, hanem a hirdetési bevételekből próbálták meg előteremteni.

Azonban az eltelt 10 évben a reklámpiacot tönkre vágta a Fidesz, tökre vágta a kormány.

Emellett pedig csináltak egy ingyenesnek mondott nagy állami hírügynökséget, amely inkább nevezhető dezinformációs ügynökségnek. ennek az lett a következménye, hogy az emberek, amennyiben valódi hírekre voltak kíváncsiak azt nem kaphatták meg a korábban megszokott módon.

Lakner Zoltán kiemelte, ők nem akarnak senkinek megfelelni, csak az olvasóiknak. Nem méricskélik majd, hogy melyik párttól milyen távolságba legyenek. Természetesen kritikusak lesznek a kormánnyal, de ez nem jelenti azt, hogy beállnak az ellenzék mögé.

„Nekünk teljesen autonóm véleményünk van mindenről!”

Amennyiben valaki ellenpropagandát akar olvasni, annak nem a Jelen a megfelelő fórum. Aki a világban akar tájékozódni, tényeket, kapaszkodókat szeretne találni azzal kapcsolatban, ami körülötte történik, azok a Jelen olvasói.

Hozzátette, mind a két oldal politikusainak teret akarnak adni a lapban, azonban a fideszesek nem igazán szeretnek interjút adni nem baráti sajtónak. Az biztos, hogy mindenkitől keményen és kritikusan kérdeznek.

Ceglédi Zoltán szerint a nyilvánosság alapvető problémája, hogy látszatokkal dolgozik. A propaganda és az ellenpropaganda abszolút értékben ugyan az, a valóságtól és a minőségtől való távolságuk ugyanakkora. Azokhoz képest kell és szeretnének csinálni valami mást.

Emellett még a beszélgetésben szóba került:

  • az operatív törzs és az ellen-operatív törzs
  • az ellenzéki sajtó
  • az ellenzéki összefogás és a kormányváltás
  • a kritika és kritikusság joga

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán Lakner Zoltán Jelen Szeged Televízió Tóth Ákos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés