Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 30. 12:49

Hiába nem akarja beépíteni a Városligetet a fővárosi közgyűlés, a kormány rendeletet alkot róla

Az erről szóló, kedd este közzétett kormányrendeletet a hvg.hu vette észre.

Hirdetés
Hirdetés

„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak” – mondta az önkormányzati választások után Orbán Viktor. De amint már sokszor beigazolódott, ezúttal sem a miniszterelnök szavait, hanem a tetteit kell figyelni: a kormány ráerőszakolja Budapestre a gigaberuházást.

A miniszterelnök nyilván tudta, hogy az ígérete elvileg érinti Városligetet is, ahol hónapok óta gyakran vérre menő küzdelem zajlott a Ligetvédők és a szekusok között: előbbiek az építkezést gátolni, utóbbiak biztosítani hivatottak. Ezért is érthetetlen az egész ügy.

A Városligetben a kormány olyan gigaépítkezéseket tervez, mint a Fővárosi Városligeti Színház, a Nemzeti Galéria új épülete és a Magyar Innováció Háza. Miközben a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum már készül, utóbbit Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV építi. A beruházás költségei milliárdokkal drágultak az eredeti tervhez képest.

A főváros és a kormány meccse sem új keletű, a közgyűlés tavasszal már elrendelt egy változtatási tilalmat – emlékeztet a hvg.hu – de azt a kormány könnyedén felülírta egy törvénnyel.

Az eset nem csupán a „juszt is” elven működő kormányzást testesíti meg, hanem egyértelműen megmutatja a Fidesz demokráciafelfogását és autokratikus hajlamait is.

Nem hiába mondják Orbán Viktorról, hogy „csak azért is” vagy „juszt is” típus, tehát, ha például bírálják a felcsúti kisvasutat, akkor inkább Bicskéig építi, nem fúj visszavonulót. A miniszterelnök ezen tulajdonságát Ángyán József agrárprofesszor is kifejtette egy interjúban néhány hónapja. Hasonló a helyzet a Városligettel is, igaz itt legalább elhangzott egy ígéret, miszerint nem építenek olyat, amit Budapest nem akar.

Márpedig a Városligeti gigaberuházást nagyon kevés fővárosi lakos támogatja, inkább védenék az egyébként is csökkenő zöld területeket a városban.

Most mégis „törvénnyel helyeztek hatályon kívül egy ellenzéki többségű testületben szabályosan elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeletet, és ezzel megteremtették a projekt eredeti tervek szerinti befejezésének lehetőségét. Most a kormány tovább ment. Kimondta: az említett építési helyeken „épület és építmény létesíthető” a rendeletben megjelölt részletes beépítési szabályok betartása mellett” – írja a hvg.hu.

Cáfol a miniszteri biztos

Másként látja a helyzetet Baán László miniszteri biztos. A lapnak azt írta: a kormány „semmilyen fővárosi önkormányzat által hozott rendelkezést nem írt felül a városligeti építési szabályozás ügyében”, csupán érvényesítette jogait, és rendelkezett a Városliget építési szabályzatáról. Hozzátette: „a jelenleg is hatályos fővárosi építési szabályzat sarokpontjait emelte kormányrendeleti szintre”.

(Nyitóképünkön a készülő Magyar Zene Háza látható; fotó: MTI/Máthé Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás Ligetvédők Városliget Magyar Innováció Háza Nemzeti Galéria Városligeti Színház építési szabályzat Fővárosi Közgyűlés kormányrendelet

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés