• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Jöjjön velünk közönségtalálkozóra: Horgas Ádámékkal ma délután 5 órától visszapörgetjük az idő kerekét 1984-ig
Művház 2020. szeptember 30. 12:07

Jöjjön velünk közönségtalálkozóra: Horgas Ádámékkal ma délután 5 órától visszapörgetjük az idő kerekét 1984-ig

És ehhez most még fel sem kell öltöznünk. Elég, ha kényelmesen hátradőlünk otthon a fotelben, bekapcsoljuk a biztonsági öveket és irány az Egyes Leszállópályának nevezett, képzeletbeli tartomány fővárosa, London. Orwell disztópikus színművét, az 1984-et jövő pénteken mutatják be a színházban, ma délután online találkozhatunk az alkotókkal.

A Gondolatrendőrséget, a 101-es szobát vagy a Nagy Testvért, aki minduntalan figyel bennünket még azok is ismerik, akik soha nem olvasták George Orwell 1984 című művét.

A regényből az elmúlt hetven évben két mozifilmet is csináltak, 1956-ban és 1984-ben, az elsőt Michael Anderson készítette 1984 címmel. A Michael Radford rendezésében készült, 1984-ben bemutatott azonos című film is széles körben ismert.

Az 1984 egy szerelmi történetet helyez egy olyan disztópikus világba, ahol az állam a legszélsőségesebb módon manipulálja az emberek mindennapjait és gondolatait.

Orwell könyve nem csupán a totalitárius diktatúrák – elsősorban a bolsevik-típusú kommunizmus – húsba vágó kritikája, hanem az egyén és az állam viszonyának örök kérdéseit boncolgató alkotás, amely minden eddig létrejött politikai rendszer elé képes görbe tükröt állítani.

A darab színpadra állítására Magyarországon először Horgas Ádám kapott engedélyt. Az előadást eredetileg még az elmúlt évad végén bemutatták volna, de a veszélyhelyzet miatt március 11-től már nem lehetett előadásokat tartani, így a premier október 9-én, pénteken este lehet a nagyszínházban.

A bemutatót megelőzően ma, szerdán délután 5 órától a darab rendezője és szereplői közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket – a járványveszély miatt ezúttal a monitorok elé.

Az előadás alkotóival – Horgas Ádám rendezővel és az Orwell-darab két főszereplőjével, Ágoston Katalinnal és Rétfalvi Tamással – Almádi Róbert magyar és kommunikáció szakos tanár beszélget.

De az interneten keresztül kérdezni is lehet: az érdeklődők az élő közvetítés ideje alatt kommentben tehetik fel kérdéseiket a színház Facebook-oldalán.

A szeged.hu kedvcsinálónak máris feltesz három kérdést:

  • Mire helyezi a darab hangsúlyát a rendező, Horgas Ádám: a szerelmi történetre vagy az orwelli világ politikai rendszerének bemutatására?
  • Mennyire igyekszik aktualizálni és párhuzamot vonni az 1984-ben látható és a jelenlegi magyarországi politikai viszonyok között?
  • Úgy nyilatkozott, látványos, de dokumentarista előadást tervez. Mire számíthatnak a nézők?

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1984 Ágoston Katalin George Orwell Horgas Ádám közönségtalálkozó Rétfalvi Tamás Szegedi Nemzeti Színház