• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Idén a netre költözik a szegedi gitárfesztivál: tíz ország virtuózai a YouTube-on csapnak a húrok közé
Művház 2020. szeptember 30. 11:09

Idén a netre költözik a szegedi gitárfesztivál: tíz ország virtuózai a YouTube-on csapnak a húrok közé

Tizenkilenc virtuóz művésszel októberben is megrendezik a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált. Ez lesz a huszonegyedik, de a járványveszély miatt most először online formában.

A szegedi fesztivál a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáros esemény Magyarországon, ami a hangszer kiváló művészeit hozza el a világ minden tájáról. Amellett, hogy a gitárosok bemutatják a tudásukat és színes kultúrájukat, a közönség szórakozva tanulhatott és tanulva szórakozhat.

A fesztivált Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző alapította 1999-ben. Ő maga több mint 30 országban lépett fel, olyan kultikus helyeket megjárva, mint New Yorkban a Carnegie Hall, Montreal, Moszkva, Ankara, vagy Sanghaj.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanára több mint két évtizede az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klasszikus gitár közösségét fogja össze.

Az évek során összesen 5 kontinens, 31 országából hívtak meg neves művészeket a fesztiválra.

A világ legkülönbözőbb tájairól érkező művészek hozták el a fesztiválra színes kultúrájukat, a közönség pedig szórakozva tanulhatott és tanulva szórakozhatott az elmúlt húsz esztendőben.

Két éve, 2018-tól a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál részese a EuroStrings-nek, ami a klasszikus gitárfesztiválok első európai együttműködése.

A többéves projekt keretében Horvátországból, Finnországból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Hollandiából, Montenegróból, Bulgáriából, Spanyolországból, Portugáliából, Észtországból és Bosznia-Hercegovinából is érkeztek zenészek Szegedre.

A fesztivál most 19 művészt mutat be online:

Bozóki Andrea (Magyarország), Csáki András (Magyarország),
Maja Kralj (Szlovénia), Agustin Nazzetta (Argentína), Jonas Egholm (Dánia), Nino D’Amico (Olaszország), Pavel Ralev (Bulgária), Mateusz Kowalski (Lengyelország), Girán Péter (Magyarország), Hart Gábor (Magyarország), Judicael Perroy (Franciaország), Rasko Radovic (Szerbia), Róth Ede (Magyarország), Vas Bence (Magyarország), Cserenyec Dóra (Magyarország), Kató Árpád (Magyarország), Ion Darabantu (Románia), Beke István (Románia), Žarko Ignjatovia (Szlovénia).

Idén az online térbe várják a közönséget

A rendezvény most is négy kategóriában nyújt majd kikapcsolódást, izgalmat vagy épp hasznos információkat:

  • Szórakozás a gitár széles látókörű rajongóinak, a legkülönfélébb zenei stílusokban, lehet az klasszikus, világ- vagy könnyűzene és meglepő kombinációkban más-más művészeti ágakkal. Az események helyszíne az idén az élő internetes közvetítésnek köszönhetően az otthoni kényelmes fotel.
  • Interaktív gitároktatás amatőröknek, tanulóknak, gyerekeknek, akik elismert zenészektől tanulhatnak.
  • Izgalmas, nyilvános verseny a klasszikus gitár fiatal sztárjaival a világ élvonalából, valamint a számukra tartott mesterkurzusok.
  • Szakembereknek szervezett workshopok, amelyek kiváló alkalmat nyújtanak a kapcsolatépítésre is.

Az idei online fesztivál október 15-én 20 órakor a lengyel Mateusz Kowalski és az argentin Agustín Nazzetta koncertjének élő közvetítésével kezdődik és október 18-án zárul az olasz Nino D’Amico és a francia Judicael Perroy közös koncertjével, őket a Szeged Nemzetközi Gitárfesztivál YouTube-csatornáján láthatja a közönség.    

A részletes program megtalálható a fesztivál weboldalán.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál fesztivál zene online Pavlovits Dávid