Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Deutsch Tamás: Jourovának mennie kell; Ujhelyi István: Személyeskedő lemondatási vitával terel az Orbán-kormány
Túl a városon 2020. szeptember 29. 18:36 Forrás: MTI

Deutsch Tamás: Jourovának mennie kell; Ujhelyi István: Személyeskedő lemondatási vitával terel az Orbán-kormány

Věra Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell – jelentette ki Csongrád-Csanád megye díszpolgára, Deutsch Tamás Brüsszelben, az uniós biztosnak a demokrácia magyarországi helyzetéről tett kijelentéseire reagálva.

Hirdetés

A fideszes EP-képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Jourová nyilatkozata miatt alkalmatlanná vált arra, hogy az Európai Bizottság tagjaként tevékenykedjen. Deutsch szerint:

  • a legdurvább, piszkálódó, mást besározó és lejárató pártpolitikusi stílus az, ahogyan az uniós biztos fogalmazott. Kizárt és képtelen, hogy Jourová pártatlanul és elfogulatlanul tudja a jogállamiság helyzetével összefüggő kérdéseket vizsgálni bármely tagállam esetében.
  • Amennyiben az uniós biztos magatartása az Európai Unió működését meghatározó alapszerződéssel ellentétes, és ez a magatartás tükrözi az Európai Bizottság álláspontját, akkor a baj sokkal súlyosabb. Magyarország azonban abból indul ki, hogy a túlzó, elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan álláspont Věra Jourová álláspontja, amely alkalmatlanná teszi biztosi és bizottsági alelnöki tisztségének betöltésére.

Az EP The Parlament Magazine-ban megjelent cikkben Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője a többi között azt hangoztatta:

„nincs értelme keresztes hadjáratot folytatni Věra Jourová alelnök ellen. Itt Orbánról van szó”.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője videoüzenetében úgy vélekedett: a magyar kormány „személyeskedő lemondatási vitával” próbálja elterelni a figyelmet egyebek mellett arról, hogy az Európai Unió Tanácsát betöltő Németország a napokban kívánja előterjeszteni a jogállamisággal kapcsolatos javaslatát. A javaslat elfogadása az jelentené, hogy az unió nem nézi tovább tétlenül azt az „állam-maffia működést” és a demokrácia leépítését, amelyet a magyar emberek hosszú évek óta elszenvednek – közölte Szeged EP-képviselője.

Mindezek előzménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Věra Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel Deutsch Tamás Donáth Anna EU Európai Bizottság Európai Unió Ujhelyi István Věra Jourová
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés