Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ne büntesse az embereket a kormány! – közös közleményben kéri Kozma József és Szabó Sándor erre a kabinetet
Szegeden 2020. szeptember 29. 17:53

Ne büntesse az embereket a kormány! – közös közleményben kéri Kozma József és Szabó Sándor erre a kabinetet

A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából adott az MSZP szegedi és Csongrád-Csanád megyei elnöke felszólítja a kormányt, „ha már segíteni nem tud, és nem akar, akkor legalább ne ártson a településeknek.”

Hirdetés

Kozma József és Szabó Sándor közleményét teljes terjedelmében közöljük:

„Szeptember 30. a Helyi Önkormányzatok Napja az Országgyűlés egy 2000. évi határozata szerint. Sajnos azonban a magyar önkormányzatiság méltó megünneplésére egyre kevesebb örömteli oka van a településeknek. A Fidesz-kormány egy évtizede folytatott hadjárata lépésről lépésre aláássa az önkormányzatok működését, közvetlenül sújtja, bünteti Magyarország minden állampolgárát, lakjon akár jobboldali, akár baloldali irányítású településen.

Évek óta zajlik már az önkormányzati jogok csorbítása, az önkormányzatok működésének ellehetetlenítése, a települések pénzügyi kivéreztetése. Egyre romló finanszírozási helyzetben vannak a helyhatóságok, sok helyütt már a törvényben rögzített alapfeladatok ellátása is nehézséget jelent.

A parlament által elfogadott 2021. évi költségvetés pedig csak ennek a kártékony kormányzati politikának a folytatását ígéri. Folytatódik az önkormányzati források elvonása, minden fenyegető jel szerint túlmegy az idei évin is. A kormány költségvetési elképzelései 2024-ig csak

  • a gépjárműadóból 365 milliárdot,
  • a szolidaritási adóból 640 milliárdot,

összesen 1005 milliárd forint elvonását tervezi az önkormányzatok kasszájából.

Szeged sem kivétel a megszorítások alól!

A kormány intézkedéseivel elvont gépjárműadó, az ingyenessé tett parkolás és a közösségi közlekedési támogatásból elmaradó bevétel csupán ebben az évben több mint 1 milliárd forint kieséssel terheli a város kasszáját.

A MSZP Szeged városi és Csongrád-Csanád megyei szervezete tiltakozik a kormányzati intézkedések ellen, mert azok ellehetetlenítik az önkormányzatokat, büntetik az embereket, nehezítik a kilábalást a mostani válságból!

Felszólítjuk a kormányt, hogy ha már segíteni nem tud, és nem akar, akkor legalább ne ártson a településeknek! Tekintsék partnernek az önkormányzatokat, ne csak szavakban, hanem tettekben is!

A járványhelyzetben kiderült, hogy a helyi vezetők és képviselők vannak legközelebb az emberekhez, ők látják leginkább problémáikat, ezért ők tudnak a településen a legmegfelelőbb formában közvetlenül támogatást adni a válság miatt nehéz helyzetbe került embereknek. Ezért a sarcolás helyett most különösen támogatnia kell a kormánynak az önkormányzatokat!”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kozma József MSZP Szabó Sándor Helyi Önkormányzatok Napja
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés