Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Vádat emeltek Fekete-Győr András ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt: a Momentum elnöke szerint ő a magyarok érdekeiért állt ki, és Szijjártó, Tiborcz vagy Polt ellen kellene vádat emelni
Túl a városon 2020. szeptember 29. 18:15

Vádat emeltek Fekete-Győr András ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt: a Momentum elnöke szerint ő a magyarok érdekeiért állt ki, és Szijjártó, Tiborcz vagy Polt ellen kellene vádat emelni

Az ellenzéki pártelnök szerint az ügye minden EU-tagállamban abszurdnak számítana.

Hirdetés

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kedden, többek között Fekete-Győr András Momentum-elnök ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

– derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.

A vádirat szerint a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat, köztük üveget és pirotechnikai eszközt dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék. Az ügyészség szerint a vádlottak erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a létesítménybiztosítási feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni.

Az ügyészség 2019. április 3-án jelentette be, hogy gyanúsítottként hallgatták ki Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét hivatalos személy elleni erőszak miatt. Akkor azt írták:

a gyanúsított 2018. december 13-án este a Parlament főlépcsőjénél az épület védelmére felsorakozott rendőrök felé célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított, és a kibocsátott füst a sorfalban lévő rendőrök látását és légzését akadályozva megnehezítette a létesítménybiztosítási rendőri intézkedést.

Fekete-Győr András akkor panasszal élt a gyanúsítás ellen és nem tett vallomást.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre hivatkozva

az ügyészség a vádiratok többségében azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel hozzon döntést, és próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki rájuk.

Fekete-Győr reagált: Orbánék félnek

A vádemelésre reagálva kedden kora délután a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Fekete-Győr András.

A Momentum elnöke a többi között arról beszélt, hogy azért fog a vádlottak padjára kerülni, mert ki mert állni a magyarok érdekeiért. A vádemelés szerinte minden EU-tagállamban abszurdnak számítana, talán csak Fehéroroszországban vagy Oroszországban nem.

Mint mondta, amiért most vádat emeltek ellene, az valójában annyi volt, hogy

egy játékboltban is kapható, füstöt szóró eszközt két rendőrsorfal közé ejtett a rabszolgatörvény elleni tüntetésen, ahol a rendőrök figyelmeztetés nélkül fújtak könnygázt több ezer fiatal és idős arcába.

„Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért van az, hogy 21 hónappal később az Orbán-rezsim ezért bíróság elé hurcol engem és más embereket. Az én válaszom az, hogy 2018-ban a Momentum egy 2-3 százalékos politikai párt volt, kettő évvel később a Momentum Mozgalom Magyarország egyik legerősebb és legnépszerűbb politikai közössége. Ebben a politikai közösségben európai parlamenti képviselők, polgármesterek és több mint 150 önkormányzati képviselő dolgozik azért, hogy Magyarország egy szabad, demokratikus és európai ország legyen.

Én értem, hogy az Orbán-rezsim fél az új politikai generációtól és ezért akarja Fekete-Győr Andrást is bilincsben látni”

idézi a Momentum elnökét a 444.

Nem Szijjártó Péter fog a vádlottak padján állni, aki a nyaralását egy luxusjachton töltötte az Adrián, nem Tiborcz István, aki az adófizetőktől lopott, és nem Polt Péter áll a vádlottak padján, aki bűnözőket véd és tartja a markát

– tette hozzá Fekete-Győr.

A lap szerint az ellenzéki pártelnök arról is beszélt, hogy soha nem bántott senkit, soha nem állt szándékában rendőröknek ártani, és az ügy nyomozati szakaszában megismert tanúvallomások alapján nem is ártott nekik. Mint mondta,

mindezek mellett vállalja a felelősséget a tetteiért.

Hisz a jogállamban, hiszi, hogy ennek a jogállamnak a bíróságok az utolsó bástyái, ezért bízik benne, hogy az eljárásban fel fogják menteni.

Fekete-Győr András sajtótájékoztatóját több nagyobb hírportál is élőben közvetítette a Facebookon, mi a 444 élőjét rakjuk ide:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete-Győr András Legfőbb Ügyészség Momentum NER Orbán-kormány rendőrség tüntetés ügyészség vádemelés Polt Péter rabszolgatörvény Szijjártó Péter Tiborcz István Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés